Libya’da ateşkesi rafa kaldıran taraflar Cenevre toplantılarına da katılmıyor. Cenevre’de önceki gün ikinci turu yapılan ‘Libya’da ateşkes’ temalı toplantılar mart ayına ertelendi. Libya’ya dönük silah ambargosu sürerken bölgede iki Türk askerinin hayatını kaybettiği öğrenildi

Libya düğümü Cenevre’de çözülemedi

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya’da kalıcı ateşkes sağlamayı amaçlayan Cenevre toplantıları herhangi bir sonuca varmadan yeniden ertelendi. General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu ile Fayiz es Serrac’a bağlı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) 5+5 formatında katılımcı olduğu ortak askeri komite toplantılarının önceki gün ikinci turu yapıldı. Libya’da ateşkesi askıya alan iki tarafın da katılmadığı toplantı şimdilik mart ayına ertelendi.

BM Libya Destek Misyonundan (UNSMIL) yapılan yazılı açıklamada, İsviçre’nin Cenevre kentinde geçen hafta başlayan toplantıda, BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame’nin hazır bulunduğunu açıkladı. Açıklamada, UNSMIL’in bir ateşkes anlaşması taslağı hazırladığı bilgisi paylaşıldı. UMH toplantılara katılmama kararına ilişkin, “Askeri operasyonların durdurulması ve yerinden edilenler ile mültecilerin evlerine dönüşü gibi askeri ve insani süreçlerde ilerleme sağlanıncaya kadar Cenevre’deki siyasi diyaloğa katılımını askıya almayı kararlaştırdı” açıklaması yaptı.

UMH lideri Fayiz es Serrac’ın önceki gün BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi’ne katılmayı tercih etmesi dikkat çekti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşen Serrac’ın Libya’ya uygulanan silah ambargosuna destek verdiği açıklandı. Serrac’ın görüşmede, “Silah ambargosu hava, kara ve deniz yoluyla yapılmalı” yönünde bir talepte bulunduğu aktarıldı.

ERDOĞAN DOĞRULADI: İKİ TÜRK ASKERİ HAYATINI KAYBETTİ

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Libya’ya silah ambargosu devam ederken Türkiye’nin Fayiz es Serrac’a bağlı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne verdiği destek de bölgede tartışmalı konulardan biri. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’da yaşanan çatışmalarda iki Türk askerinin hayatını kaybettiğini doğruladı. Erdoğan, açıklamasında “Bizim kendimize ait Libya’da iki tane şehidimiz var. Bunu açıklarız. Ne diyecek şimdi Bay Kemal? Beni muhalefet mi yargılayacak?” ifadelerini kullandı.