Libya’da güç kavgası giderek kızışıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Türkiye ve Rusya’dan gelen tüm yabancı savaşçılar bir an önce Libya’yı terk etsin” dedi. Türkiye, Libya’da Müslüman Kardeşler’e yakın grupları desteklerken Rusya, General Halife Hafter’e bağlı güçleri destekliyor.

Libya sürtüşmesi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Libya'da savaşan Türk ve Rus güçlerinin en kısa süre içerisinde bu ülke topraklarını terk etmesi gerektiğini söyledi. Macron, Elysee Sarayı'nda Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el Menfi ve yardımcısı Musa el Koni ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, "Libya'da istikrar ve barışı sağlayamazsak bölgeyi istikrarsızlaştıran terör örgütlerini ve kaçakçıları ortadan kaldırmazsak, Orta ve Doğu Akdeniz, Sahel bölgesi ve Afrika'da barış olmaz" dedi.

LİBYA ORDUSU'NA DESTEK

Macron, Libya'da önceliğin ateşkesin sağlanması ve sürdürülmesi olduğunu belirterek yıl sonunda seçimlerin yapılması gerektiğini söyledi. Bu konuda Fransa'nın ve Avrupa'nın Libya'ya yardım edeceğini ifade eden Macron, konunun bugünkü Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde gündeme geleceğini aktardı. Libya ordusunun birleşmesi gerektiğini dile getiren Macron, Fransa ve müttefiklerinin, başta Rusya ve Türkiye'den gelenler olmak üzere tüm yabancı savaşçıların "bir an önce" Libya'yı terk etmesini istediklerini söyledi. Macron şunları ifade etti: "Libya topraklarındaki yabancı kuvvetlerin bir an önce buradan ayrılmalarını sağlamalıyız. Savaşan Türk güçleri ve Rus güçleri ve kendileri veya başkaları tarafından Libya'ya getirilen yabancı savaşçılar derhal ayrılmalı çünkü burası Libya ordusuna ait. Libya ordusu, tek ve meşru güç olarak Libya'nın toprak bütünlüğünü sağlamak için birleşmeli. Avrupalılarla birlikte bu konuda çok sağlam duracağım ve meseleyi Birleşmiş Milletler'e de taşıyacağız." Libya'da farklı gruplara silahlı destek veren Türkiye ve Rusya ise söz konusu ısrarcı tutumundan henüz geri adım atmadı. Macron'un açıklamasında bir diğer dikkat çeken gelişme Libya Büyükelçiliği'nin yeniden açılacağını duyurması oldu. Macron, “Pazartesi günü Trablus’taki büyükelçiliğimiz yeniden açılacak ve büyükelçimiz bölgenize geri dönecek” dedi. Fransa, Temmuz 2014’te Trablus’taki çatışmalar nedeniyle 50 Fransız ve İngiliz vatandaşını tahliye ettikten sonra büyükelçiliğini geçici olarak Tunus’a taşımıştı.

***

Erdoğan ilişkileri düzeltebilir

Avrupa Birliği liderleri bugün Brüksel’de bir araya gelmeye hazırlanırken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye çıkışı Avrupa basınında gündem oldu. France 5 televizyonuna konuşan Macron, Türkiye’nin 2022 yılındaki seçimlere müdahale etmesinden endişe duyduğunu belirterek, “Tehditler örtülü değil. Bu nedenle oldukça açık olmalıyız. Bu kabul edilemez” dedi. Türkiye’nin seçimlere nasıl müdahale edeceğiyle ilgili detay vermeyen Macron, okullar, camiler ve diğer kurumları kullanarak kamuoyu görüşü üzerinde etkili olabileceklerini söyledi. Türkiye’nin önemli bir NATO üyesi ve ticari partner olduğunu ifade eden Macron, “Eğer bir gecede ‘Sizinle çalışamıyoruz, daha fazla müzakere olmayacak’ derseniz, kapıları açarlar ve 3 milyon Suriyeli mülteci Avrupa’ya gelir. Türkiye’yle çalışmak zorundayız” dedi. Macron, “Erdoğan ilişkileri düzeltmek istiyor. Mümkün olan bu yola inanmak istiyorum. Ancak anlaşmazlıklar sürerse bunu yapamayız” diye konuştu.

***

Suriye sınırında koridor talebi

Rusya Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Suriye’de İdlib ve Halep şehirlerinde bazı kontrol noktalarının insani durumun zorlaştığı gerekçesiyle açılmasını teklif etti. Reuters’ın haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Suriye’de Çatışan Tarafları Uzlaştırma Merkezi’nden yapılan açıklamada, “İnsani durumun zorlaşmasına bağlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolü altında bulunan Serakib ve Mizanaz ile Halep’te Bab ilçesindeki Ebu Ez-Zendeyn kontrol noktalarının yeniden çalışması için Türk tarafına teklif ilettik” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, bu kontrol noktalarından 25 Mart’tan itibaren mültecilerin çıkışı ve insani yardımın bırakılmasının önerildiği ifade edildi. Rus jetlerinin Türkiye sınırına yakın kasabaları ve bölgedeki bir hastaneyi vurmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın dün Rusya’nın Ankara büyükelçisine, Suriye’nin kuzeybatısında son dönemde artan şiddet olaylarına ilişkin endişelerini ilettiği aktarılmıştı.