BM Güvenlik Konseyi’nin kararıyla, Libya’yı bombalayan Fransa ve ABD'nin başını çektiği Uluslararası Koalisyon'a tepki gösteren liderlerin, eleştirinin ötesinde somut önerisi yok

BM Güvenlik Konseyi’nin kararıyla, Libya’yı bombalayan Fransa ve ABD'nin başını çektiği Uluslararası Koalisyon'a tepki gösteren liderlerin, eleştirinin ötesinde somut önerisi yok

"SADECE FRANSA'YA KIZMAKLA YETİNDİ"
Başbakan Erdoğan, "Operasyonlar meşru zeminde yürütülmeli" diyerek müdahaleye dolaylı onay verirken, eleştirisi sadece Fransa'nın aceleci tutumuyla sınırlı kaldı.Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin müdahaleyle ilgili konumunun NATO toplantısı sonrasında kamuoyuna yapacağı açıklamayla netlik kazanacağını söyledi.

'TÜRKİYE TAVRINI AÇIKLAMALI'
CHP Genel Başkanı , Kılıçdaroğlu ise, "Türkiye by pass edildi. Bırakın oyun kurmayı bu oyunda Türkiye figüran bile olmadı" dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin NATO’nun Libya’ya yönelik operasyonuna izin vermemesi gerektiğini ve tavrını açıkça belirtmesi gerektiğini belirtti.

Önceki gece ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Libya konusundaki nihai kararını, partisinin grup toplantısında açıkladı.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, askeri operasyonlara katılmayacağını söyledi. Önümüzdeki günlerde Meclis'te muhalefeti bilgilendirme amacıyla oturum yapılacağını kaydeden Erdoğan, operasyonun BM şemsiyesi altında, "meşru zeminde" yürütülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Erdoğan, Libya meselesinde 'petrolle ilgili çıkar gözetmediklerini' söylediği açıklamasında, "Libyalı kardeşlerimiz zaten çok iyi biliyorlar. Türkiye’nin Libya’da buna yönelik bir hesabı olmadığını onlar çok iyi biliyorlar. Libya’daki müteahhitlik hizmetleri, yatırımlar. Buna yönelik bir ilişki de asla değildir" dedi.
Libya'da bir dönüşüm yaşanması gerektiğini kaydeden Erdoğan, bunun Mısır ve Tunus'taki gibi olmasını istediklerini ve bunun için çabaladıklarını kaydetti. Süreç boyunca Kaddafi ile görüşmeler yapıldığını aktaran Erdoğan, "Niye? Çünkü ilişkinin koptuğu an herşeyin koptuğu bittiği andır. Diplomaside ilişki koparılmaz. İlişki, tam aksine sürdürülür. Mısır’daki, Tunus’taki gibi Libya’da da değişimin kansız, çatışmasız, sorunsuz gerçekleşebilmesi için kılı kırk yaran bir hassasiyet içerisinde olduk. Ne yazık ki bu başarılamadı" dedi.
Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile telefon görüşmesi yaptıklarını kaydetti.
Kaddafi ile temaslarında, "onurlu bir şekilde çekilmeleri" tavsiyesini ilettiklerini belirten Erdoğan, "Libya’nın tamamının güveneceği, ismi üzerinde bütünleşeceği bir kişiye resmi olarak bunu terk etmesi noktasında tavsiyelerimiz oldu" dedi.
Libya’daki dönüşümün sorunsuz şekilde yaşanması yönünde hassasiyetleri  olduğunu kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim Libya’ya müdahale, askeri operasyon konusundaki endişemiz son derece haklıdır. Bu tür operasyonların geçmişte hiçbir fayda sağlamadığını, tam tersine can kayıplarını artırdığını, işgale dönüştüğünü, ülkelerin birlik ve bütünlüğünü ciddi şekilde zedelediğini gördük ve yaşadık."

Kılıçdaroğlu’ndan Libya için 5 öneri

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, daha sonra dünyadaki gelişmeleri değerlendirdi.
Japonya'daki nükleer felakete değinen Kılıçdaroğlu,  "Bir ülkenin başbakanı çıktı tüp gazla nükleer enerjiyi aynı kefeye koydu. Allah akıl fikir versin başka diyecek bir şey yok. Radyasyonun ne olduğunu bilmiyor. Radyasyonun insanını genlerinde tahribat yarattığını bilmiyor. Bilmiyor da ülkeyi yönetiyor. Sorun da orada zaten" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, dünyadaki gelişmelere ilişkin değerlendirmesinin Libya bölümünde ise, Türkiye'nin "By-pass" edildiğini savundu.
Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: "Bakın Arap birliği ve İslam ülkeleriyle Batı doğrudan ilişkiye geçti. By Pass edildi Türkiye. Bırakın oyun kurayı bu oyunda Türkiye figüran bile olmadı. Paris toplantısına davet edilmedi. Dikkate bile alınmadı. İzlenen dış politika Türkiye’yi bu hale getirdi. Sayın Erdoğan biraz geç de olsa Kaddafi’yi eleştirdi."
Başbakan'ın Kaddafi'den aldığı "İnsan Hakları Ödülü"nü hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Bizim isteğimiz, o ödülü sakın Başbakanlık’ta tutmasın. Evine götürsün. Televizyonlarda Libya’daki olayları izlerken 'Ben bu ödülü nasıl aldım' diye düşünüp belki vicdanı sızlar" dedi.
İŞTE O BEŞ ÖNERİ
Libya'da çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, hükümete 5 önerileri olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu önerilerini şöyle sıraladı:
»"NATO’nun Libya’ya yönelik operasyonuna izin vermemeli. Tavrını açıkça belirtmelidir.
»Libya halkına yardım elini uzatmalıdır.
»Libya’da siyasi diyalog mekanizmasının oluşmasına yardım etmelidir.
»Hükümet, özellikle Arap Ligi İKÖ ve AB ile temasları arttırarak kan dökümlemesini engelleyecek çabaları artırmalıdır.
»Hükümet bir siyasi temsilci atamalıdır.
Bu hedefler doğrultusunda hükümetin yanında olacağımızı da belirtmek isterim."