Lice’de sanık asker öldü, dava düşürüldü
Fotoğraf: Arşiv

Haber Merkezi

Lice Katliamı davası, sanık askerin ölmesi üzerine düşürüldü. HDP, "Davanın düşürülmesi Kürtlere karşı suçların aklanmasıdır" açıklaması yaptı. 

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te 2 yaşındaki çocuğun da aralarında olduğu 14 sivil, bir asker ve Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesine dair açılan dava, 30 yıl sonrası cezasızlıkla sonuçlandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eşsözcüleri Nuray Özdoğan ve Serhat Eren, konuya dair açıklama yaptı. Açıklamada, "İktidarlar değişse bile değişmeyen cezasızlık politikasındaki ısrar, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve hukukun üstünlüğünün sağlanması önündeki en büyük engeldir" denildi.

Evrensel hukuk normları içinde hareket edilerek faillerin cezalandırılmasının "lütuf değil zorunluluk" olduğuna vurgu yapılan açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi: "Bu sözde yargılamalar ve ardı ardına ortaya çıkan hukuk felaketleri de gösteriyor ki, 90’lı yılların karanlığı hiç bitmedi; sadece konsept değiştirdi. 1990’lı yıllardaki, etnik ve politik soykırım ürünü ağır insan hakları ihlalleri ile yüzleşilmedikçe ve katliamların failleri etkili bir yargılama ile cezalandırılmadıkça demokratik barışçıl bir düzenin kurulması mümkün olmayacaktır. İlgili makamlara bir kez daha sesleniyoruz: İnsanlığa karşı suç niteliğinde olan Lice katliamının tüm failleri üzerindeki siyasi koruma kalkanının kaldırılıp sanıkların yargılanması zorunludur. Yüzleşilmeyen ve cezasız bırakılan her katliam, korunan ve/veya ödüllendirilen her bir fail ülkeyi ayrı bir karanlığa sürüklemektedir.”