Altı muhalefet partisi, yarın Mutabakat Metni’ni kamuoyuna duyuracak. Genel Başkan Yardımcıları’nın açıklamalarının ardından altı parti lideri, ortak metne imza atacak.

Liderler kamuoyu karşısına çıkıyor

BirGün ANKARA

CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi’nin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasına ilişkin mutabakat metni, yarın saat 13.30’da Bilkent Oteli’nde kamuoyuna duyurulacak. Kritik zirve öncesinde toplantının detayları, metnin kimler tarafından okunacağı ve genel başkanların davetlileri de netleşti.


Ekim ayından bu yana 11 toplantıya imza atan ve başkanlık sistemine karşı güçlendirilmiş parlamenter sistemde mutabakata varan altı muhalefet partisi, kamuoyu duyurusuna hazırlanıyor. Altı parti temsilcisi tarafından gerçekleştirilen görüşmelere göre, mutabakat metninin, hazırlıklardan sorumlu genel başkan yardımcıları tarafından kamuoyuna duyurulması kararlaştırıldı. Bu kapsamda metnin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Hukuk Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya, DP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu tarafından okunmasına karar verildi.
Edinilen bilgiye göre, saat 11.30’da basın kuruluşlarının alınması ile başlayacak toplantıya, saat 12.30’da davetli STK'ler, emek, meslek örgütleri, siyasiler, gazetelerin ve televizyonların Ankara temsilcileri ile diğer davetliler alınacak. Daha sonra genel başkanlar da toplantıya dahil olacak. 23 sayfalık mutabakat metninin genel başkan yardımcıları tarafından okunmasının ardından parti liderleri de bir arada görüntü verecek. Liderler, kameraların karşısına geçerek mutabakat metnine imza atacak. Daha sonra liderler de kısaca güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasına ilişkin düşüncelerini ifade edecek ve program sona erecek. Toplantıda, muhalefetin ittifakın genişlemesine ilişkin herhangi bir değerlendirme yapmayacağı da ifade edildi.