Avrupa Sol Partisi (ASP) Başkanı Pierre Laurent, Maite Mola hakkında başlatılan hakaret soruşturmasına karşı Avrupa liderlerini tepki göstermeye ve harekete geçmeye çağırdı

Liderlere mektup

ONUR EREM- @onurerem

Fransa Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Avrupa Sol Partisi (ASP) Başkanı Pierre Laurent, İspanyol siyasetçi Maite Mola hakkında Türkiye'de "Cumhurbaşkanı'na hakaret" gerekçesiyle soruşturma başlatılmasına tepki gösterdi. Laurent, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi Başkanı Donald Tusk'a birer mektup göndererek Türkiye'deki bu yargılamaya karşı harekete geçmeye çağırdı.

'Diktatörlük yasası'
Aynı zamanda ASP Başkan Yardımcısı olan Mola'nın bu yıl 21 Şubat'ta İstanbul'da "iç güvenlik yasası" adı altında çıkarılan diktatörlük yasasına karşı ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, Berkin Elvan'ın ailesi ve diğer katılımcılarla birlikte "Cumhurbaşkanı'na hakaret" gerekçesiyle soruşturulmasının kabul edilemez olduğunu açıklayan Laurent, "O dönemde protesto edilen bu yasanın verdiği yetkilere dayanarak Türkiye'nin sokaklarında onlarca genç polis tarafından katledildi" dedi.

Yeni Gezi'leri engellemek için
Mola'nın Erdoğan'ın Gezi eylemcilerine karşı söylediği ünlü sözünü yolsuzluk skandalıyla birleştiren ve üzerinde "Milyonları evde zor tutuyoruz dedik, inanmadınız" yazan siyasi eleştiri pankartıyla yürüdüğü için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından soruşturulmasını eleştiren Laurent, "Hükümet bu yasa ile her türlü sokak eylemini engelleyerek Gezi gibi eylemlerin önüne geçmek istiyor. Fakat bu yasa ve bu soruşturma ifade özgürlüğüne, gösteri özgürlüğüne ve basın özgürlüğüne aykırıdır. Avrupa Sol Partisi olarak bu saldırıyı kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Laurent, Türkiye'nin insan hakları, toplumsal haklar ve demokrasiyi katleden bir ülkeye dönüştüğünü ifade ederken AB kurumlarının liderlerini her fırsatta bu soruşturmaya dair endişelerini bildirmeye davet etti.

Avrupa Sol Partisi (ASP) Başkan Yardımcısı Maite Mola ile birlikte ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş ve Berkin Elvan’ın Ailesi hakkında, 21 Şubat’ta İstanbul’da “iç güvenlik yasası’na karşı gerçekleştirilen eyleme katıldığı için Cumhurbaşkanı’na hakaret soruşturması başlatıldı.