Siirt’te Limak Holding tarafından Botan Çayı üzerine yapılan Alkumru Barajı’nda baraj kapağının aniden açılması sonucu piknik yapan yaklaşık 40 kişi taşkın suların altında kaldı. Piknik yapan onlarca kişinin kayıp olduğu öğrenildi

Limak Holding’in barajında can pazarı!

IRMAK AKINCI - CAN UĞUR

Siirt’te Botan Çayı üzerinde AKP’ye yakınlığı ile bilinen Limak Holding tarafından yapılan Alkumru Baraj gölünde baraj kapağının aniden açılması sonucu, piknik yapan onlarca kişi taşkın sulara kapıldı. Tillo İlçesi’nin 5 kilometre doğusunda yer alan Alkumru Baraj gölündeki sular bugün akşam saat 18.00 sıralarında taştı. BirGün’ün ulaştığı ismini vermek istemeyen bir görgü tanığı, pazar günü nedeniyle halkın pikniğe gittiği bölgenin bir anda sular altında kaldığını, onlarca kişinin sular altında kaldığını belirtti.

Olay anından ancak 40 dakika sonra bölgeye intikal eden arama kurtarma ekiplerinin ise yaklaşık 10 kişiyi kurtardığını belirten görgü tanığı, ancak kurtarılan kişilerin durumlarının ağır olduğunu söyledi. Normalde pazar günleri baraj kapağının kapalı olması nedeniyle halkın hep orada piknik yaptığını, tehlikeli bölge olmasına rağmen giriş çıkışın engellenmediğini vurgulayan görgü tanığı, “Zaten baraj kapağı açılacağı zaman orada kimse olmasa bile uyarıda bulunulurdu” diye konuştu.

EN AZ 30 KİŞİ KAYIP
İnsan Hakları Derneği Siirt Başkanı Zana Aksu ise, 10 kilometrelik alanda çok sayıda kişinin sulara kapıldığını ve halen ulaşılamadığını belirtti. Hayatını kaybeden kişi sayısı hakkında kesin bir bilgi edinemediklerini, ancak çok sayıda kişinin kayıp olduğunu doğrulayabileceğini belirten Aksu, akşam saatlerinde havanın kararmış olması nedeniyle arama kurtarma çalışmalarının da hemen hemen durduğunu ifade etti.

VALİ NEDENİ BULDU: İLLEGAL PİKNİK
Olayın Siirt Vali Yardımcısı Mustafa Pala ise olayın hemen ardından yaptığı açıklamada sorumluyu piknik yapan insanlar olarak ilan etti. “Yaklaşık saat 18.00’da baraj gölünde biriken sular kapaklardan taşmış. Yasak olan bölgede piknikçiler varmış. Siren ve alarmlar çalmış. Ancak piknikçiler taşkın sulardan kendini kurtaramamış. Sulara kapılan 4 kişi ekipler tarafından kurtarıldı. Güzergâhta arama çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

***

AKP ile büyüyen Holding

En son 3. Havalimanı ihalesini alan konsorsiyumda adını gösteren Limak Holding’in, AKP iktidarı süresince yaşadığı büyüme ve gelişme dikkat çekiyor. Faaliyetlerine 1976 yılında başlayan Limak, AKP Hükümeti zamanında inşaat, enerji, medya ve turizme kadar birçok alanda faaliyet göstererek büyüdü.
AKP’nin iktidara geldiği 2002 senesine kadar basit bir inşaat firması olan Limak İnşaat’ın tarihçesinde 2004 yılından itibaren gösterilen gelişme dikkat çekiyor. Fenerbahçe yönetiminden tanınan Nihat Özdemir’in şirketi Limak Holding’in özelleştirme ihalelerinde sahneye çıkışı 2004 yılındaki Tekel ile oldu. Tekel Alkollü İçkiler’in özelleştirildiği dönemde Limak Holding 292 milyon dolarlık ihaleyi 4 ortaklı bir konsorsiyum ile aldı. İhalelere çoğunlukla Cengiz ve Kolin İnşaatla giren Limak Holding, 2007 yılındaki Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesine ise GMR LTD ve Malaysia Airport Holding’le birlikte girdi. 3 milyar dolarlık ihalede Limak, 1 milyon dolarlık jest artırımı yaparak Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllık işletmesini 3.1 milyar dolara aldı.


PERİ SUYU SKANDALI
Geçen aylarda, 2012 yılında Danıştay tarafından verilmiş yürütmeyi durdurma kararına rağmen son hız devam ettirilen, Limak Holding’in Dersim Peri Suyu’nun üzerindeki Pembelik Barajı ve HES projesinin imar planının bulunmadığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapılan itirazlar üzerine kaçak projeyi mühürleme kararı almak zorunda kaldı.