Limak’ın kaçak Pembelik Barajı yüzünden mahsur kalan Arduç Ailesi açlık grevlerinin 9. gününde. Dün İstanbul’da holding önünde de protesto vardı

Limak'ın kaçak barajına karşı açlık grevi

Elazığ, Dersim ve Bingöl Peri Vadisi'ndeki Nazımiye ilçesinde Danıştay'ı yürütmeyi durdurma kararına rağmen kaçak olarak faaliyetini sürdüren Pembelik Barajı onlarca köyü sular altında bıraktı. Bir yıldır Peri Suyu'nun diğer tarafında ancak yırtık bir botla ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan köylülerden Adile Ayhan Arduç çifti devletin ve barajı yapan Limak-Bilgin ortaklığının taleplerine yanıt vermemesini protesto amacıyla başladıkları açlık grevinin 9. gününde. Durum dün İstanbul Limak Holding önünde Peri Suyu Platformu tarafından protesto edilirken, Dersim Valisi de bugün konuyla ilgili bir açıklama yapma sözü verdi.

KURUMLARA ULAŞILAMIYOR
Yaklaşık bir yıldır mezrada tek başına yaşayan Arduç çifti evde depoladıkları gıda ve ara ara botlarla geçtikleri karşıdan aldıkları temel ihtiyaç malzemeleri ile yaşamlarını idame ederken, bu süre zarfında da mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkili makamlara başvurularda bulundu. Limak'a, hükümet yetkililerine ve resmi kurumlara mağduriyetlerini bildiren aile hiçbir muhatap bulamadı. Sözler tutulmayınca Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve siyasi partilere başvuran ailenin tüm girişimleri sonuçsuz kaldı.

KÖYÜNDE MÜLTECİ OLMAK
Eylemi başlattıkları gün Dersim Vali Yardımcısı Hasan Çiçek’in kendilerini aradığını kaydeden aile, Çiçek’in holdinge 6 aylık süre tanıdıklarını bu süre zarfında köprünün yapılmaması halinde yaptırım uygulayacaklarını belirttiğini söyledi. Fakat Limak'ın baraj su tutmadan önce taahhütlerini yerine geetirmiş olması gerekiyordu. Ayhan Arduç, kendi topraklarında mülteci durumuna düştüklerini belirterek, ülkede anayasadan, insan haklarından, engelli haklarından ve köye dönüş projelerinden bahsedildiğini fakat içinde bulundukları durumun her şeyi özetlediğini söyledi. Arduç, “Burada başımıza bir şey gelirse sorumlusu Nazimiye Kaymakamı, Tunceli Valisi, Köy Hizmetleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır” diyor.

VALİ'DEN SÖZ
Dün aynı zamanda HDP milletvekilleri, belediye eşbaşkanı ve ailenin avukatlarından oluşan bir heyet Vali ile görüştü. Arduç Ailesi'nin, "Vali'den açıklama almadan açlık grevimizi sürdüreceğiz" şeklindeki tutumu üzerine heyet, Vali'den en geç yarına kadar açıklama yapma sözü aldı.

HDP milletvekilleri, belediye eşbaşkanı ve ailenin avukatlarından oluşan bir heyet Vali ile görüştü. Arduç Ailesi'nin, "Vali'den açıklama almadan açlık grevimizi sürdüreceğiz" şeklindeki tutumu üzerine heyet, Vali'den en geç bugüne kadar açıklama yapma sözü aldı.

Dersim Milletvekili Edibe Şahin, Limak ile de görüştüklerini belirtip "Hem Nihat Özdemir ile hem de Vehbi Bilgin ile telefon görüşmesi yaptık. Bu konuda kendilerine yapmaları gereken sorumlulukları hatırlattık. Onlar başlangıçta, 'Bizim sorumluluğumuzda değil, insani olarak bu sorunu çözmek istiyoruz, fakat bizim sorumluluğumuz değil' dediler. Biz de taahhüt ettikleri yolu ve köprüyü yapacaklarını hatırlattık" dedi.

***

Göz göre göre kaçak inşaat

Bakanlar Kurulu’nun Haziran 2012’de aldığı yeni bir acele kamulaştırma kararı ile bir kez daha köylülerin taşınmazlarına el konuldu. Acele kamulaştırmanın iptali için köylülerin açtığı davada Danıştay 6. Daire bir kez daha yürütmenin durdurulması kararı verdi. Karara rağmen barajda su tutuldu. Pembelik Barajı, şu anda kaçak olarak faaliyetini sürdürüyor.