İngiltere’de demiryollarından sonra deniz trafiği de durdu. Enflasyonun altındaki zam teklifini kabul etmeyen yaklaşık 2 bin liman işçisi 8 günlük grev kararı aldı.

Liman işçileri grevde
Yaklaşık iki bin işçi, iş bıraktı. (Fotoğraf: UNION)

Dış Haberler

İngiltere’de grev dalgası büyüyerek devam ediyor. Ülkede yüzde 10’u geçen enflasyona karşın sermayedarların teklif ettiği düşük ücretleri kabul etmeyen işçiler grevde. Ülkenin en güçlü sendikaları arasında yer alan Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası (RMT) ve Raylı Ağ Sendikası (Network Rail) üyesi yaklaşık 45 bin çalışanın 15 Ağustos’ta başlattığı iş bırakma eylemi sürerken eylemlere bir yenisi daha eklendi. İngiltere’nin en büyük konteyner limanı olan Felixstowe’daki bin 900’den fazla işçi, ticaret ve tedarik zincirlerini 8 gün boyunca durduracakları greve dün başladı. Liman işçileri, adil ve yeterli ücret artışı talep ediyorlar.

ŞİRKETİN TEKLİFİ ENFLASYONUN ALTINDA

Ülkedeki temmuz ayı enflasyonu yüzde 10,1 olarak açıklanırken şirket, işçilere yüzde 7 maaş artışı teklif etti. Enflasyonun altında kalan teklifi kabul etmeyen The Unite sendikasının yetkilisi Bobby Morton yaptığı açıklamada, "Grev eylemi, tedarik zincirinde büyük bir aksamaya neden olacak. İngiltere’nin tedarik zincirinde büyük şok dalgaları yaratacaktır, ancak bu anlaşmazlık tamamen şirketin kendi eseridir. Şirket üyelerimize adil bir teklif yapmak için her fırsata sahipti, ancak bunu yapmamayı seçti" diyerek şirketin teklifinin yeterli olmadığını ve olası sorunlardan şirketin sorumlu olacağını vurguladı.