TCDD’nin işlettiği Alsancak Limanı’nın satışı için Körfez ülkeleriyle görüşülmesine BTS İzmir Şubesi tepki gösterdi. BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, "Limanların özelleştirilmesi devletin intiharıdır" dedi

Kaynak: Haber Merkezi
"Limanların özelleştirilmesi intihardır"

BİRGÜN EGE

İktidar, ülkenin en değerli varlıklarını haraç mezat satmaya devam ediyor. 2004’ten bu yana tam 63 milyar dolarlık özelleştirmeye imza atan iktidar, gözünü bu kez de TCDD tarafından işletilen İzmir’deki Alsancak Limanı’na dikti. Limanın satılacak olmasına karşı KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir Şubesi Alsancak Limanı’nda yapılan açıklamaya yaparak tepki gösterdi.
BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, "Yıllardır uygulanan neoliberal politikalarla, ülkemizin köklü kamu kurumları özelleştirme dayatmasıyla özel sektöre devredilmiştir. Yetkililer tarafından her defasında 'yerli ve milli' vurgusu yapılmasına rağmen, ülkemizin önemli kurumları küçültülerek özelleştirme zeminine hazırlanmıştır. Üzülerek görüyoruz ki bu özelleştirme furyasının son kurbanı, kentimizle özdeşleşmiş kurumlardan birisi olan ve yurt dışına açılan kapılardan birisi olan Alsancak Limanıdır. Seçimden sonra uygulanan acı reçeteleri yerel seçimler öncesinde biraz olsun hafifletmek için çalmadık kapı bırakmayan iktidar, körfez ülkeleriyle görüşerek gözünü bir kez daha İzmir Alsancak Limanı’na dikmiştir"dedi.

Şimdiye kadar özelleştirilen veya özel şirket haline dönüştürülen kamu kurumlarının tamamında çalışanların mağdur edildiğini ve özlük haklarında büyük kayıp yaşandığınu vurgulayan Akyol, "Havuza alınarak farklı şehir ve kurumlarda çalıştırılan memurların sosyal düzenleri bozulmuş, gönderildikleri kurumlarda ihtiyaç fazlası personel olarak uzmanlık alanları dışında çalıştırılıp, mobbinge maruz bırakılmıştır. İşçi statüsünde çalışanlar iş güvencelerini, kadrosuz veya taşeron olarak çalışanlar ise işlerini kaybetmiştir. 8 bin 333 kilometreden fazla kıyı şeridiyle, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz, global taşımacılık faaliyetlerinin büyük bir bölümünün gerçekleştirildiği deniz taşımacılığı alanında, doğal bir avantaja sahiptir. Aynı zamanda limanlar devletin yurt dışına açılan kapılarıdır. Bu kapıları sermayadarlara hele hele yabancılara hiç teslim edemezsiniz.  Bunun için de limanların özelleştirilmesi devletin intiharıdır" diye konuştu.