Ankara Büyükşehir Belediyesi, Dikmen Vadisi’nde kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımlara başladı.

ESRA KOÇAK -BirGün- ANKARA

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Dikmen Vadisi’nde kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımlara başladı. Kasım ayında vadi halkıyla çözüm masasına oturan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek çözüme yanaşmayan bir tavır sergileyerek önceki gün bir kişinin evini yıktı.

70 METREKARE DEDİLER 54 METREKARE ÇIKTI
Bunu protesto etmek için Dikmen Vadisi Halkı’ndan kadınlar Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde limon sattılar. Yapılan toplantıda kendilerine vaat edilen konutları almak için vadi halkına limon satmasını söyleyen Gökçek’e kadınlar “Gökçek sarı sarı limonlar burada sen neredesin” diye sordular. Vadi halkından Sultan Sever “Gökçek, bize kendisinin limon satarak buralara geldiğini söyledi. Şimdi biz de ona limon satmak istiyoruz, bize vaat ettiği evleri alabilmek için” derken, kendilerine 70 metrekare olan evlerin 54 metrekare çıktığını söyledi. Yine vadi halkından Sultan Yalnız da Gökçek’in çözüm masasında kendilerini yıkımla tehdit ettiğini belirtti ve elindeki limon filesini sallayarak “Türkiye’de kaç kişi limon satarak zengin olmuştur sorarım size” dedi.

Dikmen Vadisi Halkı adına basın açıklamasını okuyan Gülhan Yalnız, “Yoksulluğumuzla alay edip, bize limon satın önerisi getiren belediye başkanı Melih Gökçek, binlerce insanı bu kış gününde sokağa atmak istiyor” diye konuştu.
Gökçek’in Mamak Kusunlar mevkiinde bulunan TOKİ konutlarından daire verilmesinin mali yükünün çok ağır olacağını söyleyen Yalnız, şiddetle hiçbir sorunun çözülmeyeceğinden kaynaklı Gökçek’i barışçıl yöntemleri konuşmak için Dikmen Vadisi’ne davet etti.

4 ÇOCUKLA ŞİMDİ BEN NE YAPAYIM?
Yıllar önce Urfa’dan göç eden aile Dikmen Vadisi’nde dayatılan sözleşmeyi imzalayarak giden bir ailenin evinde kiracı olarak kalıyordu. Yıkım ekiplerinin sabah saatlerinde geldiğini ifade eden Korkmaz, ekipten eşyalarını almak için izin istediklerini ancak yalnızca sobalarını kurtarabildiklerini söyledi.

“Kağıt toplayarak geçimimizi sağlıyoruz, memleketten geçimimizi sağlamak için buraya geldik, burada da evimizi başımıza yıkıyorlar. Dört çocukla ne yapacağımı bilmiyorum” diyen Korkmaz, başka gidecek yeri olmadığı için çadır kuracağını dile getirdi. Cahit Korkmaz’ın eşi ise “Alah’tan korkusu yok evimizi başımıza yıkanların, ben çocuklarıma nasıl bakacağım” dedi.

Yıkım ekipleri vadi halkının direnişiyle karşılaşınca cumartesiye kadar tüm evlerin yıkılacağını söyleyerek vadiden ayrıldı.

NE OLMUŞTU!
Ankara Dikmen Vadisi'nde yaklaşık 6 yıldır süren kentsel dönüşüm sorununda, nihayet belediye yetkilileri ile vadi halkı arasında bir diyalog kurulmuş, sorunun uzlaşma temelinde çözümüne dair umutlar doğmuştu.
06 Ocak 2012 Cuma günü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve ilgili belediye bürokratları ile vadi halkı bir görüşme yapmıştı.

Ancak bu görüşmede Gökçek, vadi halkının taleplerini kabul etmemiş, hatta görüşmeyi gerçekleştiren heyette yer alıp "Kocam işsiz, çocuğum hasta, ben TOKİ konutları için istenen bu parayı nasıl öderim ?" şeklinde yakınmada bulunan bir yurttaşa, "Kocan limon satsın !" önerisinde bulunmuştu.

Gökçek evimizi başımıza yıktı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Dikmen Vadisi’nde gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımlara önceki gün başladı. Dikmen Vadisi halkının 2006’dan bu yana yürüttüğü barınma hakkı direnişinde son perde önceki gün yaşandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Kasım ayında çözüm masasına oturan vadi halkı Gökçek’in çözümsüzlük tavrı nedeniyle masadan kalktı.

Dikmen Vadisine giren Büyükşehir Belediyesinin Yıkım ekipleri halkın direnişiyle karşılaştı ancak atık kağıt işçisi bir ailenin evini yıktı. Eşyalarının bile alınmasına izin vermediklerini söyleyen evi yıkılan Cahit Korkmaz “karda, kışta ne yapacağız şimdi biz sokakta” diye sordu.