Erken genel seçim ufukta gibi; CHP, önseçimini yönetmelik değişikliği ile aşmaya çalışacak. HDP’nin iki dönem kuralını esnetmesi beklenirken, AKP üç dönemliliklere kapıyı aralayabilir

Liste heyecanı başladı

Nurcan Gökdemir- nurcangokdemir@birgun.net

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “istikşafi (ön görüşme)’’ diyerek başladığı ve 40 gün sonra “Elimden geleni yapmış olduğum konusunda manen mutmainim (emin, tatmin olmuş)” diyerek tamamladığı sonuçsuz koalisyon görüşmelerinin ardından seçim sandığı ufukta göründü. Seçim olasılığının kuvvetlenmesi ile siyasi partilerde liste heyecanı da başladı.

Ekim ya da kasım ayında seçimlerin yenilenmesi durumunda siyasi partilerin 7 Haziran’daki aday listelerinde büyük değişiklikler yapması beklenmiyor. Ancak partilerin önünde seçimi kazanmaya yönelik bazı siyasi hesapların dışında aşılması gereken tüzük kaynaklı engeller de bulunuyor.

Önseçim olasılığı zayıf
Bu konuda en büyük sıkıntı, tüzüğünde milletvekili aday listelerinin yüzde 85’ini önseçimle belirleme zorunluluğu bulunan CHP’de yaşanıyor.

CHP’nin Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun belirlediği üç yöntem Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunuldu. Değişiklik için tüzük kurultayının toplanması, önseçime gidilmesi ya da bu seçimde aday belirlemedeki yüzde 85’lik önseçim kotasının kaldırılması için yönetmelik değişikliği yapılması tartışılıyor. Uygulanması en kolay yöntem olarak Aday Belirleme Yönetmeliği’nin 12’nci maddesinin bu seçimlerde önseçim yapılması zorunluluğunu kaldıracak şekilde Parti Meclis tarafından değiştirilmesi öne çıktı. Parti Meclisi’nin bu hafta sonunda toplanarak yönetmelik değişikliğini yapması bekleniyor. CHP, bu değişikliği daha sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na uygunluk denetimi için sunacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yasalara uygunsuzluk görmezse CHP, önseçime gitmeden aynı isimleri aday listelerine yrleştirecek.

‘Boşluk var’
CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, BirGün’e konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ‘’Türkiye ilk kez böyle bir süreç yaşıyor. Seçimlerin bir yasama yılı dahi geçmeden yenilenmesi durumunda ne yapılacağına ilişkin hüküm yok. Bizim arayışlarımız bu boşluğu doldurmaya yönelik” diye konuştu.

HDP kuralı esnetecek
HDP’de de tüzüğün “Bir üye aynı organa en fazla iki dönem üst üste seçilebilir” hükmünün aşılmasına yönelik arayışlar sürüyor. 7 Haziran seçimlerinde Selahattin Demirtaş ve Pervin Buldan için uygulanmayan bu hükmün bu seçimlerde iki dönem kuralına takılan, aralarında Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan ve Levent Tüzel’in de bulunduğu 13 milletvekili için uygulanmaması bekleniyor.

20 ilde değişiklik
AKP’de “Ankara 2. Bölge, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Gümüşhane, İstanbul 1, 2 ve 3. Bölge, Kayseri, Kahramanmaraş, Kastamonu, Ordu, Sivas ve Van’’ın da bulunduğu iller ile aday değiştirilerek oyların arttırılabileceği düşünülen yaklaşık 20 ilin listelerinde değişiklik yapılması bekleniyor. AKP’de üç dönemden fazla aday olunmaması yönündeki kuralın bu engele takılan tüm isimler için uygulanmaması beklentisi dillendiriliyor.