Litvanya’da bir gölün tabanında, kılıcı ve teçhizatıyla birlikte 16. yüzyıldan kalma bir Ortaçağ askeri bulundu

Litvanya’da bir gölün tabanında, 16. yüzyıldan kalma bir asker bulundu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Doğu Litvanya’da Asveja Gölünün tabanından 16. Yüzyıla ait bir Ortaçağ askerinin ölmüş bedeni çıktı. Askerin iskeleti ve teçhizatı, yüzyıllar boyunca gölün dibindeki çamurun altında kalmasının ardından, gölün üzerindeki eski Dubingiai köprüsüne yönelik su altı incelemelerde ortaya çıkarıldı.

Baltık Haber Servisinin (BNS) haberine göre, Klaipeda Üniversitesinden Arkeolog Elena Pranckėnaitė, iskeletin kum ve alüvyon altında kalmasına karşın, olası sahnenin cenaze töreni olmadığı, daha çok su akıntılarının zaman içerisinde kalıntıların üzerini kapladığı düşüncesinde.

Litvanya Vilnius Üniversitesi Tıp Fakültesinden bilim insanları, cansız bedenden kalanları inceleyerek ölen kişinin erkek olduğu ve 16. Yüzyılda öldüğü sonucuna vardılar. Buna karşın, niçin öldüğüne dair net bir bilgi henüz yok. Pranckėnaitė Live Science’a yazdığı e-postada, cesedin civarında bulunan silah ve diğer teçhizatın ölen kişinin askeri kimliğine işaret ettiğini belirtti. Pranckėnaitė, bölgede daha önce savaşlardan kalma mezarlara rastlandığına ancak ilk defa bir ortaçağ askerinin su altında keşfedildiğine dikkat çekti.

Litvanya’da 1934 yılında inşa edilip hala kullanılan ahşap bir köprü olan Dubingiai Köprüsünün kolonlarını incelemek için dalış gerçekleştiren dalgıçlar kalıntıları 9 metre derinlikte buldular.

Askerin kalıntılarının bulunması büyük bir sürpriz olmakla birlikte, eşit oranda şaşırtıcı olan ise iskelet ve kalıntıların geçen bunca zamana rağmen hala bütünlüğünü korumuş durumda olması. Pranckėnaitė e-postasında, dalgıçların bir çift mahmuzlu deri çizme, tokalı bir deri kemer, demir bir kılıç, “ahşap tutamaklı iki bıçak” bulduklarını belirtti. Litvanya Ulusal Müzesinden arkeolog, antropolog ve tarihçilerden oluşan bir ekibin nesneleri koruma ve yorumlama çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Pranckėnaitė, bulgunun henüz taze olduğunu ve daha dikkatli bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini söyleyerek, “En az bir yıl içinde bu askerin hikayesine dair bir şeyler söyleyebilmeyi umuyoruz” diye yazdı.