‘Liverpool FC sosyalist  düşünceyle inşa edildi’

Mertcan Keleş

Ada’da son dönemin en gözde takımı Liverpool, artık çok daha fazla bir seyirci kitlesine sahip. Takım neredeyse tüm dünyada zevkle izlenir bir konuma geldi. Liverpool sokakları ve stadyumu (Anfield) ise hep bir ağızdan yeni bir besteyi seslendiriyor: “Allez Allez Allez”. Bestenin yazarı müzisyen Jamie Webster ile Liverpool kültürü üzerine için görüştük

► Merhaba Jamie, ilk olarak, Liverpool için bir beste yazdın (Allez Allez Allez) ve bu tüm Anfield’da ve şehirde söylenen bir beste haline geldi. Ayrıca çok iyi bir Liverpool taraftarı olduğunu da biliyoruz. Bize Allez Allez Allez’i söylemenin nasıl bir his olduğundan bahseder misin?
Öncelikle böyle bir röportajın imkânını sağladığınız için teşekkür ederim. Soruna gelecek olursam, özellikle Allez Allez Allez şarkısını söylemeye başladığımdan bu yana Liverpool FC ile daha iyi bir ilişki içinde olmak harika. Okuldan ayrıldığımdan beri çok daha sıkı bir taraftar oldum. Liverpool’u yalnızca İngiltere’de değil, yurt dışında da takip edebilme şansı yakaladım, başka bir deyişle hem iç saha maçlarına hem dış saha maçlarına hem de en dış saha maçlarına gidebiliyorum. Bu sayede de daha sıkı bir Liverpoollu oldum diyebilirim. Şimdi ise böyle bir kulübün, yani belki de çocukluk hayallerimi süsleyen böylesi köklü bir kulübün bir parçası olduğumu hissetmek harika, bu yüzden Allez Allez Allez’e teşekkür ediyorum.

İşçi Partisi, şehri kulübe yakınlaştırdı
► Liverpool liman işçileri ve onların grevleri ile gündeme gelmiş tarihsel bir şehir. Bu kültürün, yani şehir ile işçi sınıfı arasındaki kültürün Liverpool FC’ye yansıması nasıl olmuştur?

Liverpool FC bilindiği gibi önemli oyuncumuz ve daha sonra menajerimiz olan Bill Shankly’nin sosyalist dünya görüşü üzerine yeniden inşa edildi. Kentteki herkesin ve hatta şehrin etrafında bulunan limandaki işçilerin çoğunun inancı Shankly’nin inandığı değerler ile aynı, bugün bile birçok insan aynı inanç ve fikirleri paylaşıyor. Özellikle şimdiki yeni görünümüyle İşçi Partisi, yaptıkları işlerle birlikte şehri ve kulübü kendisine daha da yakınlaştırdı. Söylemek gerekir ki, Liverpool çok büyük bir şehirdir ve onun için en önemli şey; burada bulunan işçilerin ve Liverpool kulübünün aynı idealler ekseninde yolculuk etmesidir.

► Yukarıda da bahsettin, Bill Shankly iyi bir sosyalistti ve Robbie Fowler -ki kulübün çok önemli bir futbolcusudur- her zaman işçilerin yanındaydı. Bu futbolcuların fikirlerinin Liverpool sakinleri tarafından nasıl karşılandığını bize anlatır mısın?
Evet, bu bahsettiğimiz futbolcular sadece Liverpool şehri veya kulübü için önemli futbolcular değildi, tüm Dünya’nın tanıdığı ve bildiği sporculardır. Bu yüzden de insanlar Bill Shankly’nin ne dediğine veya Robbie Fowler’ın ne söylediğine ve yaptığı şeylere bakarlar. Hatta hatırlayalım, Robbie bir maçta attığı golden sonra formasını çıkarmıştı ve içindeki tişörtte 500 liman işçisinin iki yıldır işsiz olduğunu hatırlatan bir yazı vardı. Bunun üzerine şehir tekrar hareketlenmişti.
Liverpool’un tarihindeki bu büyük figürlerin önemli düşünceleri vardı ve şehrin bu sembol isimlerle aynı inançları paylaşmaları şehir için sadece gurur verici bir şeydir. Aslında sizin onlarla aynı fikirleri paylaşmanız, bir anlamda onlara her zamankinden daha yakın olduğunuzu hissettiriyor da diyebiliriz.

liverpool-fc-sosyalist-dusunceyle-insa-edildi-522894-1.

► Buradan hareketle, görüyoruz ki İşçi Partisi’nin Liverpool üzerinde güçlü bir hakimiyeti var, acaba bunu nasıl yorumluyorsun?
Liverpool, Tory (Muhafazakârlar) hükümetinin 80›lerde Liverpool›u yıkmak ve berbat bir hale getirmek için yaptığı şeylerden ötürü, her zaman bir işçi sınıfının kalesi olacaktır, ama aynı zamanda sendikalar ve esnaflarla dolu olması ve en önemlisi çok kültürlü insanların olduğu bir şehirdir. Liverpool kültürüne göre insanlar her zaman, daha az şanslı doğanlara yardım eder. Bu durum İşçi Partisi›nin de teşvik ettiği ve kucakladığı bir şeydir. Tam da bu yüzden, yeni görüntüsü gayet olumlu bir vaziyette olan İşçi Partisi›ni konuşurken; Liverpool›un İşçi Partisi›ne ihtiyacı olduğu kadar İşçi Partisi›nin de Liverpool›a ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Türkiye bizi iyi hissettiren bir yer
► Son olarak, biliyoruz ki Türkiye ve İstanbul’un sizin için ayrı bir önemi var. (2005 Şampiyonlar Ligi Finali İstanbul’da oynanmış ve kupayı Liverpool kazanmıştı.) Ve hatta sen de Liverpool için bestelediğin şarkıda İstanbul’dan bahsediyorsun. İstanbul bugün için size ne hissettiriyor?

İstanbul›a 2 kez geldim, oralarda garip yerler mevcut ancak bunun yanında çok güzel yerler de var. Aslında tıpkı Liverpool gibi. İstanbul her zaman bir şeylerin çıktığı noktanın bir adım ötesindedir ve İstanbul›u düşünürken her zaman garip ve harika bir şeyin olabileceğini hissedersiniz. Tıpkı 2005’te olduğu gibi. Milan karşısında 3-0 geride olmamıza rağmen bir mucize ile 3-3 skorunu sağlayıp kupaya koşmuştuk. Takım uzunca bir süredir başarı gösterememişti İngiltere’de. Ancak birden İstanbul’a yani finale kadar geldik ve İstanbul’da kupayı kaldırma hakkına sahip olduk. Bu yüzden İstanbul unutulmaz ve Türkiye her zaman bizi iyi hissettiren bir yer olmaya devam edecek. Son olarak soruların için teşekkür ederim, Asla Yalnız Yürümeyeceksiniz!