ABD ve İngiltere, N

ABD ve İngiltere, Nato'yu Irak bataklığına çekme gayretlerine yeni bir manevra yapıyor. İngiliz Guardian Gazetesi'nin haberine göre Londra ve Washington, aralarında 3 bin İngiliz askerinin de bulunduğu NATO gücünü, geçici hükümete yardımcı olmak amacıyla Irak'a göndermeyi planlıyor. Askerlerin Almanya'da bulunan İngiliz General Richard Dannatt komutasındaki NATO'ya bağlı Müttefik Acil Müdahale Gücü'nden seçilecenin bildirildiği haberde Almanya ve Fransa'nın karşı çıkmasını engellemek için askerlerin NATO kapsamında değil İngiltere öncülüğündeki çokuluslu gücün bir parçası olacağı kaydediliyor. Gönderilecek birliğin yüzde 60'ı İngiliz askerlerinden diğerleri de müteffik ülke askerlerinden oluşacak. Askeri yetkililer, planın, Irak'ta egemenliğin İyad Allavi Başbakanlığındaki geçici hükümete devredileceği 30 Haziran tarihinden hemen önce İstanbul'da toplanacak olan Nato Zirvesi'nde kabul edilmesini bekledikleri bildiriliyor. Haberde,yeni askeri gücün aralarında Necef kentinin de bulunduğu Irak'ın orta kesimlerindeki kentlere konuşlandırılacağı da belirtildi.

Öte yandan ABD Feluce'yi yine bombaladı. Sünnü üçgenindeki Felluce'de bulunan AFP muhabirinin bildirdiğine göre ABD helikopterlerinin kentte bulunan bazı binalara düzenlediği saldırı sonucunda 20 Iraklı öldü 4 kişi de yaralandı. ABD ordusu konuyla ilgili açıklama yapmadı. Nisan ayındaki yoğun çatışmaların ardından Felluce'de, işgal güçleri ve direnişçiler ateşkes anlaşması yapmışlardı.

Güney'deki Basra ve Zübeyr kentleri arasında yola yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucunda ise Portekizli bir güvenlik görevlisiyle bir Iraklı polis öldü, bir sivil de yaralandı. Öte yandan ABD askeri sözcüsü Bağdat'ın Sadr semtine önceki gün Şii milislerle yapılan çatışmalarda 20 kadar Iraklının öldüğü ya da yaralandığını bildirdi. Sözcü, önceki akşam Bakuba'da çıkan çatışmada 1 ABD askerinin öldüğünü de kaydetti.(The Guardian, İHA,AA)

-

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW) ABD'yi uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmekle suçladı. ABD ordusunun Irak'ta tutuklu bulunan yaklaşık 5 bin kişinin 'koalisyon' güçlerine tehdit olduğu gerekçesiyle egemenlik devrinden sonra da elde tutulacağını açıklamasına atıfta bulunan örgüt Cenevre Sözleşmesi gereği ABD'nin herhangi bir suçlamada bulunmadan veya yargılamadan bazı Iraklıları cezaevlerinde tutmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, egemenlik devriyle birlikte esirlerin serbest bırakılması gerektiğini bildirdi. HRW Başkanı Kenneth Roth "Eğer işgal sona eriyorsa ABD'nin, suçlama yöneltilmeden alıkonulan Iraklıların tutuklanmasına dair yetkisi de sona ermelidir" dedi. HRW, eski rejim yöneticilerinin, savaş suçlusu olarak yargılanmasını istiyor.

Öte yandan HRW, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'e ABD askerlerinin operasyonlar sırasında aşırı güç kullanması ve sivil ölümler le ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısı yaptı. Mektupta, HRW'nin geçen yıl Felluce ve Bağdat'ta askerlerin ayrım gözetmeksizin aşırı güç kullandıklarını pek çok kez belgelediği ancak konunun Pentagon tarafından araştırılmadığına dikkat çekildi. HRW Ortadoğu sorumlusu Joe Stork ise "ABD ordusunun muhtemel kanundışı güç kullanımıyla ilgili soruşturma yapmaması sonuçta yine bölgedeki güvenliğe zarar veriyor" dedi. Stork, "Belgelediğimiz çok ciddi ihlaller bugüne kadar hep sümen altı edildi. ABD için bu sivil kayıpların hesabını sormanın tam zamanıdır" diye konuştu. HRW, ABD askerlerinin Felluce direnişi sırasına ayrım gözetmeksizin, aşırı güç kullanarak 20 sivilin ölümüne, çok sayıda sivilin yaralanmasına sebep olduğunu belgelemişti

-