Lozan'daki Suriye toplantısı başladı

Rusya ve ABD’nin liderliğinde, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu bölge dışişleri bakanlarının katılımıyla Lozan’da düzenlenen Suriye toplantısı başladı.

Suriye’deki çatışmaya diplomatik bir çözüm getirmek için Rusya ve ABD liderliğinde düzenlenen toplantıya, Türkiye, Ürdün, Mısır, Katar, İran, Irak ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları katıldı.

Ortak toplantı öncesinde BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffen de Mistura, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmeler gerçekleştirdi. Lavrov ve Kerry de toplantı öncesinde ikili olarak bir araya geldi.

İsviçre’nin Lozan kentindeki toplantı öncesinde konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, yeni bir teklif hazırlanmadığını aktarmıştı. BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının yanı sıra Rusya ile ABD arasında yapılan ve Uluslararası Suriye Destek Grubu'nda teyit edilen anlaşmada uluslararası işbirliği stratejisine net biçimde yer verildiğinin altını çizen Lavrov, bunların uygulanması için birtakım adımlar önereceklerini ifade etmişti.

​Suriye başlığında Rusya’yla ikili ilişkileri askıya alan ABD ise Suriye’de siyasi sürecin devam etmesi halinde terörizmle mücadelede Rusya’yla işbirliğinin sürebileceğini belirtmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, dünkü açıklamada “Suriye’ye yönelik çok yönlü çaba ve yaklaşımları bir araya getirip hızlandırmayı amaçlıyoruz” diye konuşmuştu. (Sputnik)