Tarihinin en büyük krizini yaşayan Lübnan'da halk bankalara baskınlar düzenliyor. Dün de Beyrut ve Sayda kentlerinde paralarını çekemeyenler banka şubelerinde çalışanları rehin aldı. Bankalar üç gün kapanacak.

Lübnan'da bankalara baskın
Beyrut’taki banka baskınlarına halktan da büyük destek var. Lübnanlılar krizden bankaları da sorumlu tutuyor. (Foto: AA)

Dış Haberler

Lübnan’da banka baskınları devam ediyor. Dün Sayda kentinde mevduatı dondurulan bir kişi bankayı basarken Beyrut'ta da bir banka şubesinde iki kişi paralarını çekebilmek için çalışanları rehin aldı.

Beyrut'un Tarik Cedid bölgesindeki özel bir bankaya gelen ve isminin Abd Subra olduğu öğrenilen bir Lübnanlı, dondurulan hesabındaki parasını çekmek istedi, ancak parasını alamayınca eylem yaptı. Bankanın kapılarını kapatan ve içeriye kimsenin girişine izin vermeyen Subra'ya daha sonra dışarıdan gelen başka bir banka mağduru daha katıldı.

Banka önünde toplanan onlarca Lübnanlı ise alkışlar ve tezahüratlarla Subra ve diğer şahsa destek verdi. Sayda kentinde de bir baba ve oğul, dondurulan hesaplarındaki parayı çekebilmek için tabancayla bankadaki görevlileri tehdit ederek hesabından 19 bin 200 dolar çektikten sonra güvenlik görevlilerine teslim oldu.

BANKALAR ÜÇ GÜN KAPALI

Bir hafta içerisinde bankalara yapılan üst üste baskınlar nedeniyle gelecek hafta 3 gün bankaların kapalı olacağı belirtildi. Beyrut'ta 14 Eylül Çarşamba günü de Sali Hafız adlı bir kadın, Blom Bankası'nın Beyrut'un merkezindeki şubesinde dondurulan hesabındaki parayı çekmek için bankayı basmış ve hesabındaki 13 bin dolarlık bir meblağı aldıktan sonra şubeden ayrılmıştı. 28 yaşındaki genç kadın daha sonra gözaltına alınırken bankadan 20 bin dolarlık tasarrufundan sadece bir 13 bin dolarını aldığını söylemişti.

Beyrut'ta 11 Ağustos’ta da bir kişi, parasını çekemediği için silahla banka çalışanlarını tüm gün rehin almıştı.

DÖVİZ KITLIĞI VAR

Lübnan'daki döviz kıtlığı nedeniyle bankalar vatandaşların mevduatlarına bloke koymuş durumda. Müşterilere dolar yerine düşük oranda Lübnan sterlini teklif ediyor. Ülkede döviz rezervlerinin erimesini önlemek amacıyla 2019'dan itibaren ülkedeki tüm döviz mevduat hesapları dondurulmuştu. Ardından Lübnan Merkez Bankası, Kasım 2021'de kısıtlı ve hükümetin belirlediği kur üzerinden vatandaşların parasını çekebileceğini duyurmuştu.

***

ATİNA’DA PAHALILIK EYLEMİ

Yunanistan'ın başkenti Atina'da öğrenciler ile sendikalar hayat pahalılığını protesto etti. Maliye Bakanlığı önünde toplanan eylemciler, İçişleri Bakanlığına kadar yürüdü. Sendikacılar, maaşlara zam yapılmasını ve dar gelirli grupların desteklenmesini talep etti. Öğrenciler ise pahalılığın yanı sıra hükümetin bu yıldan itibaren üniversitelerde polis görevlendirilmesine ilişkin kararını protesto etti. Özellikle Ukrayna'daki savaşın ardından dünya gündemine oturan enerji krizi, Yunanistan'da da elektrik ve doğal gaz fiyatlarının artışıyla genel bir hayat pahalılığı sorununa neden olmuştu.

***

HAİTİ'DE PROTESTOLAR SÜRÜYOR

Haiti, artan hayat pahalılığına karşı ülke çapında aralıksız devam eden protestoların üçüncü haftasında. Başkent Port au Prince'te, artan akaryakıt fiyatlarına ve pahalılığa karşı düzenlenen protestoların yanı sıra vatandaşlar caddelerde su ve gaz kuyrukları oluşturuyor. Protestolara katılan Haitililer Başbakan ve Geçici Devlet Başkanı Ariel Henry’nin istifasını talep ediyor. Kendilerine gaz ve diğer şiddet yöntemleri ile müdahale eden polise karşı kentte barikatlar da kuran Haitililer, zaman zaman kamu binalarının, özellikle de bankaların olduğu bölgelerde ateşler yakıyor.