Lübnan'ın can damarı Beyrut Limanı'nı 2020'de yerle yeksan eden patlamaya ilişkin İngiliz kimyasal şirketi Savaro'ya tazminat davası açıldı.

Lübnan'dan Beyrut Limanı'ndaki patlamaya ilişkin İngiliz kimyasal şirketine dava

Bir yıl önce Beyrut Limanı’nda meydana gelen büyük patlamayla ilgili İngiliz kimyasal şirketi Savaro'ya Londra Yüksek Mahkemesi'nde tazminat davası açıldığı öğrenildi.

Sputnik'in Financial Times gazetesinden aktardığı habere göre Londra Yüksek Mahkemesi'nde Savaro'ya açılan tazminat davasında, İngiliz kimyasal şirketi patlamaya neden olan 2750 ton amonyum nitratı doğru düzgün depolamamakla suçlandı.

Haberde Lübnanlı avukatların dava başvurusuna göre, Savaro'nun malı olan patlayıcı maddelerin 2013'te Mozambik'e nakledilmesi sırasında kargo gemisinin batması sonucu amonyum nitratın Beyrut Limanı'na çıkarıldığı belirtildi.

İngiliz kimyasal şirketinden talep edilen tazminat miktarı aktarılmadı. Ancak patlama, zaten ekonomik krizdeki Lübnan'a 4 milyar dolarlık hasara mal olurken, 280 can almış ve 6 binden fazla kişiyi yaralamıştı. İhmalden kaynaklanan patlama, siyasi tartışmaları daha da körüklerken hükümeti de götürmüştü.