Lübnan halkı açlıkla sınanıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Lübnan'da halk işsizlik ve yoksullukla boğuşurken hükümet, ülkede kısmi devlet destekli ekmeğin fiyatına yüzde 33 oranında zam yaptı. Yeni hükümetin Ekonomi ve Ticaret Bakanı Raul Name, bin 500 lira olan 900 gramlık ekmeğin fiyatının 2 bin liraya yükseldiğini duyurdu. Ekmeğe zam kararı sonrası yurttaşlar, başkent Beyrut'ta ve Sayda'da bazı yolları trafiğe kapatarak eylem yaptı.

Elektrik Kurumu ise ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle elektrik üretim ve dağıtımını durdurabileceğini açıkladı. Enerji Bakanı Rimun Gacar'a gönderilen yazıda, mevcut şartlarda elektrik üretimine devam edilmesinin güç olduğu yönünde bilgi verildi. Ülkede dolarla işlem gören yakıt maddelerinde yaşanan sıkıntı nedeniyle uzun süreli elektrik kesintileri yaşanıyor.

HALKI SUÇLADI

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab ise halkı para biriminin değeri karşısında yeterli çabayı göstermemekle suçladı. Diyab, “Ulusal para birimi dolar karşısında değer kaybeden ve baskı altında kalan öyle ülkeler var ki buradaki vatandaşlar siyasi farklılıklarını kenara koyup doların baskısına karşı çıktılar. Ülkelerinin para birimini desteklemek için dolar sattılar ve ulusal bağlılıklarını gösterdiler. Lübnan'da olanlar ise bunun tam tersi” ifadelerini kullandı.

GELİR KARABORSADA ERİYOR

Temel gıda maddelerinin çoğunlukla karaborsadaki kur odaklı ithalata dayalı olması nedeniyle alım gücünün düştüğü Lübnan'da, 15 bin Lübnan lirasından satılan dana etinin kilogramı 36 bine çıktı. Ülkedeki 675 bin Lübnan lirası olan asgari ücret, Merkez Bankası'nın resmi kurunda 450 dolara tekabül ederken, karaborsadaki kurda ise 84 dolara denk geliyor.