Lukaşenko uzlaşı arayışında

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Belarus’ta yaklaşık yüzde 80’e varan oy oranıyla yeniden cumhurbaşkanı seçilen Aleksandr Lukaşenko’nun yönetimi, muhaliflerin protestolarına itibar eden Avrupa ülkeleriyle uzlaşma arayışına girdi. Muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya’nın seçim sonrası Litvanya’ya sığınmak zorunda kalmasıyla da büyük tepki çeken yönetim, “Yapıcı ve objektif bir diyalog” mesajı verdi.

Belarus Dışişleri Bakanlığı, “Protesto gösterilerinin arka planı konusunda tüm yabancı ortaklarla yapıcı ve objektif bir diyaloğa hazır olduğunu” dile getirdi.

Açıklamada, “Bazı Avrupa ülkeleri yetkililerinin durumu objektif şekilde anlamaya ve değerlendirmeye çabalamadan ülkemiz için önemli hızlı açıklamalar yapmaları kabul edilemez. Tüm yabancı ortakları ağırlıklı analiz yapmaya ve tüm pozisyonları dikkate almaya çağırıyoruz” denildi.

Başkent Minsk’te eylemler devam ederken güvenlik güçleri de protestoların yaşandığı sokakları önceki gün terk etti. Kentteki durumun tamamen yetkililerin kontrolü altında olduğu belirtildi.

AB TEPKİLİ

Avrupa Birliği’nden (AB) seçim sonrası yaşananlarla ilgili Belarus’la ilişkilerin gözden geçirileceği yönünde açıklama yapılmıştı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, seçimlerin “adil ve özgür” olmadığını savunmuş, gözlemcilerden gelen raporların da söz konusu seçimin uluslararası standartları karşılamadığını ortaya koyduğunu ifade etmişti.