Brezilya’da 1 Ocak’ta göreve başlayacak olan Lula ‘diploma’ olarak bilinen mazbatasını aldı. Lula, “Diplomayı veren halkın ne kadar cesur olduğunu hatırladım" dedi. Başkanlığı engellemek isteyen sağcılar polisle çatıştı.

Lula’nın gözyaşları
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Brezilya'da 30 Ekim’deki devlet başkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı rakibi Jair Bolsonaro'yu yenilgiye uğratan Lula da Silva’nın zaferi Yüksek Seçim Mahkemesi tarafından onaylandı. 1 Ocak'ta görevi devralacak olan Lula, Brezilya'da "diploma" olarak bilinen mazbatasını aldıktan sonra yaptığı konuşmada gözyaşlarına hakim olamadı. Lula, "Son yıllarda yaşadıklarımdan sonra bugün burada olmam Tanrı'nın varlığının kanıtı. 2002'de ilk mazbatamı aldığımda, üniversite diploması olmadığı için defalarca saldırıya uğrayan birine bu 'diplomayı’ veren Brezilya halkının ne kadar cesur olduğunu hatırladım" dedi.

Lula, Yüksek Mahkeme'deki konuşmasında Brezilya'yı daha adil, daha gelişmiş bir ülke yapma sözü vererek "Bu seçilmiş bir başkanın mezuniyet töreni değil bir demokrasi kutlamasıdır. Tarihinin hiçbir döneminde bu ülkede demokrasi bu kadar tehdit altında kalmadı" ifadelerini kullandı.

Sekiz çocuklu yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen 77 yaşındaki Lula'nın hiç okula gitmediği ve okuma-yazmayı 10 yaşında öğrendiği belirtildi. Çocukluğunda ve gençliğinde ayakkabı boyacılığı yapan, limanda portakal satan, kuru temizlemecide çalışan Lula, siyasete metal işçiliği yaparken girdi. Sendika liderliğinden İşçi Partisi liderliğine oradan da Devlet Başkanlığına uzanan uzun siyasi geçmişinde çok sayıda engelle karşılaştı.

SAĞCILAR DURMUYOR

Brezilya'nın Trump'ı diye nitelenen Bolsonaro yanlısı sağcılar başkent Brasilia'da törenin yapıldığı Yüksek Mahkeme binası önünde polisle çatıştı. Güvenlik güçleri polis merkezine girmeye çalışan protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Protestocular, ordudan duruma müdahale ederek Lula'nın başkanlığını engellemesini istedi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Bolsonaro'yu destekleyen kamyoncular birçok eyalette ana yolları trafiğe kapatmıştı. Bazı göstericiler de hâlâ kışlaların önünde ordunun müdahale etmesi talebiyle eylem yapıyor. Bolsonaro ise şimdiye kadar seçim yenilgisini kabul etmedi ancak başkanlık devir sürecine de engel olmadı.

ENGELLEYEMEDİLER

İki dönem başkanlk yapan Lula, ABD destekli sağcıların komplosuyla Temmuz 2017'de 9 yıl hapse çarptırılmıştı. Ertesi yıl cezası 12 yıla çıkarılan Lula, Nisan 2018'de cezaevine girdi. Lula, 2018 seçimlerine sokulmadı, Kasım 2019'da 580 gün sonra hapisten çıktı. Mart 2021'de yüksek mahkeme Lula'nın mahkumiyet kararını bozdu. Lula, İşçi Partisi'nden yeniden aday olmuştu.