Lüleburgaz’ı yaşanmaz hale getirecekler

HABER MERKEZİ

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu, BirGün’ün gündeme getirdiği, Türkiye Şeker Fabrikaları’nın elinden alınan tarım arazisine Kolin İnşaat tarafından proje onaylanmadan inşasına başlanan asfalt plant tesisine yönelik açıklama yaptı. “Lüleburgaz halkının zehirleyecek asfalt plan tesisine kim izin verdi?" başlıklı açıklamada bölgede yaratacağı tahribata dikkat çekildi.

Plant tesisi kurulurken, Kırklareli Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri (DSİ), Tarım Müdürlüğü ve Lüleburgaz Kaymakamlığına herhangi bir bilgi verilmediği aktarılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Tesisin kurulduğu bölge; milyonlarca yılda oluşmuş, alüvyon ova toprağı olan 1’inci Derecede tarım toprağıdır. Bu tesis, Istırancalar dan doğup bu verimli arazinin altından geçen yer altı suları Ergene Havzasını besleyen yer altı kaynak sularını da zehirleyecektir. Bu bölge aynı zamanda deprem kuşağı olan ülkemizde, Lüleburgaz Deprem Toplanma ve İskân Alanı olarak belirlenen arazidir.”

KİMYASAL TEHDİDİ

Trakya Üniversitesi Halka Sağlığı Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Yorulmaz’ın asfalt tesislerinin zararını ortaya koyan raporunun da yer verildiği açıklamada rapordaki şu ifadelere dikkat çekildi:

“Asfalt, ham petrolün damıtılması sonucu artık ürün olarak ya da taşkömüründen bir yan ürün olarak malzemelerdir. Asfalt ısıtıldığında buharlaşarak bu kimyasal maddeler havaya karışır. Böylece ortamda bulunan kişiler tüm bu zararlı kimyasal maddelere maruz kalır. Bu kimyasal maddeler aynı zamanda hava yolu ile taşınarak çevrede bulunan bitki ve hayvanlara da ulaşarak zararlı insan dışındaki canlılara ve ortamdaki toprak ve sulara da taşınır. Bu sayılan zehirli ve kanserojen maddeler, yağmur suyu veya başka yollarla suya karışarak, bitkiler, hayvanlar, yaban hayatı ve su canlıları ve tüm çevre için ciddi tehlikeler oluşturur. Zararlı kimyasallar bu yollarla da insanlara ulaşabilmektedir. Asfalt dumanlarına maruz kalmanın sağlık üzerindeki etkileri arasında baş ağrısı, deri döküntüsü, duyarlılaşma, yorgunluk, iştah azalması, boğaz ve göz tahrişi, öksürük, başta akciğer olmak üzere bazı kanserler de yer almaktadır.”