İstanbul’daki Gezi Direnişi’nde gaz kapsülünün isabet etmesi sonucu başından ağır yaralanan M.A.T. ile birlikte 3 çocuğun bir ihbar mektubu sonucu tutuklandığı ortaya çıktı

M.A.T. ve çocukları ihbar mektubuyla tutukladılar

ELÇİN YILDIRAL e.yildiral@gmail.com

İzmir’in Bayraklı ilçesinde Halk Cephesi'ne yönelik önceki gün düzenlenen operasyonda mahkemeye çıkarılan 4 çocuk örgüte üye oldukları iddiasıyla tutuklandı. Tutuklananlar arasında İstanbul’daki Gezi Direnişi’nde başına isabet eden gaz kapsülü nedeniyle ağır yaralanan M.A.T. da bulunuyor. Çocukların bir ihbar mektubuna dayandırılarak tutuklandığı ortaya çıktı.
Avukat Dinçer Çalım, emniyete gönderilen ihbar mektubu dışında çocukların katıldıkları iddia edilen eylemlere dair dosyada hiçbir delilin olmadığını ifade etti. Ergenekon ve Tahşiye dosyalarındaki ihbar mektuplarının benzerliğinin tartışıldığı ve bu ihbar mektuplarıyla işlem yapan kamu görevlileri hakkında soruşturma açıldığı günlerde İzmir Emniyeti’nin hâlâ ihbar mektubuna dayanarak hareket edebildiğini kaydeden Av. Çalım, hiçbir delili olmayan eylemleri belli kişilerin üzerine yıkmak için ihbar mektuplarına sığınıldığını kaydetti.

İSTİHBARAT YAZMIŞ GİBİ
İhbar mektubunda 25 Ekim'de DHKP-C tarafından silahlı bir korsan eylem gerçekleştirildiğinin anlatıldığını belirten Av. Çalım, mektupta sıradan bir vatandaşın veremeyeceği detayların yer aldığına dikkat çekti. Av. Çalım, bu nedenle de mektubun bir istihbarat görevlisi tarafından yazılmış olabileceği izlenimini edindiklerini aktararak, “Farklı farklı mahallelerdeki derneklerin adresi, sokak numaraları belirtiliyor. Bir mahalledeki türbenin örgütsel amaçlarla kullanıldığı iddia ediliyor" diye belirtti.

DELİL YOK İMA VAR
M.A.T.’nin ve diğer çocukların 22 Temmuz’da Suruç’taki katliama ilişkin İzmir Halk Cephesi’nin düzenlemiş olduğu basın açıklamasına katıldıklarını belirten Av. Çalım, açıklama nedeniyle müvekkillerinin DHKP-C ile ilişkilendirildiğini söyledi. Av. Çalım, “Bir dosya var, bu dosyada yapılan birkaç illegal eylem var ama bu eylemleri kimin yaptığına dair emniyetin bir fikri yok. Bir delili, video görüntüsü, bir tanığı, bir gizli tanığı bile yok. Açıklamaya katılan kişilerin bu eylemleri yaptığını ima ediyor, net bir şey söyleyemiyor" sözleriyle dosyadaki durumu özetledi. Av. Çalım, emniyet ve savcılığın da delil yetersizliğinin farkında olduğuna vurgu yaptı.
Av. Çalım, gözaltındaki yaşları büyük üç kişiye araç içerisinde başlarına poşet geçirildiğini ve avukatların sorgulama sırasında darp edildiğini söyledi.

***

Kaçma şüphesi gerekçe gösterildi

M.A.T. sorgusundaki ifadesinde; herhangi bir örgüte üye olmadığını, 16 Ocak 2015’teki İzmir Halk Cephesi’nin organize ettiği gösteriye katılmadığını ifade ederek, CD’deki görüntülerde yer alan kişinin kendisinin olmadığını belirtti. Şüphelilerden İ. G.’nin mahalleden arkadaşı olduğunu kaydeden M.A.T., ihbara konu olan Doğançay’daki M.H.B.’ye ait kulübeleri bilmediğini söyledi. Sorgulamanın ardından 4 çocuk hakkında “ örgüt üyeliği ve propagandası”, “delilerin henüz tam olarak toplanmamış olması”, “ kaçma şüphesi” gerekçe gösterilerek tutuklanmalarına karar verildi.


***

Yüzleri maskeli diye isim veriyorlar

17 Kasım 2015’te saat 11.49’da emniyete mail aracılığıyla gönderilen ihbar mektubundaki çelişki dikkatlerden kaçmadı. İhbar mektubunda, 20 Ekim 2015 günü gece saat 23.00 sularında Doğançay Meydanı’ndan geçerken yaklaşık 10-15 kadar kişinin yüzleri kırmızı maskeyle kapalı vaziyette DHKP-C sloganlarıyla yere molotof attıklarını ve dört tanesinin elinde ise silah olduğu belirtilerek, “Daha sonra gösteriye katılanlar arasında C.A.U., İ.G., M.A.T. S.C., H.H., D.A., C.K., T.O., U.Y.,K.B., E.H., M.U.A., F.K. isimli şahıslar olduğunu öğrendim…” ifadelerine yer veriliyor. İhbar mektubunu gönderenin, yüzü maskeli kişilerin isimlerini tek tek sıralaması ise oldukça ilginç.