2023 yılında 3,5 milyar TL kaynak öngörülen Türkiye Maarif Vakfı’na bir ayrıcalık da MEB Denklik Yönetmeliği’ndeki değişiklik ile sağlandı. Vakfın okullarındaki öğrenciler denklik işlemlerinden muaf tutuldu.

Maarif’e ayrıcalık üzerine ayrıcalık
Türkiye Maarif Vakfı’nın yurtdışında birçok okulu bulunuyor. (Fotoğraf: AA)

Mustafa BİLDİRCİN

Mayıs 2019’da yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği değiştirildi. Değişiklik ile Türkiye Maarif Vakfı, denklik işlemlerinden muaf tutuldu. Yönetmeliğin 2 Ocak 2022 tarihi itibarıyla geçerli olacağı belirtildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında yürürlükteki yönetmeliğin 10’uncu maddesi yeniden düzenlendi. Maddede yer alan, “Yurt dışında açılan” ibaresinden sonra gelmek üzere, “Okullar ile Türkiye Maarif Vakfı Kanununa göre yurtdışında faaliyet gösteren” ibaresi eklendi.

MAARİF DENKLİKTEN MUAF

Değişikliğin ardından maddenin son hali şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında açılan okullar ile Türkiye Maarif Vakfı Kanununa göre yurt dışında faaliyet gösteren okullar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen öğrenciler denklik işlemine tabi tutulmaz. Bu öğrencilerin tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine göre aynı türdeki okullara kayıtları yapılır ve dosyaları okullarından istenir. Ülkemizde merkezi sınavla ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kayıt-kabul ve nakiller ise söz konusu okulların ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.”

Yönetmelik değişikliğini BirGün’e değerlendiren Eğitimci Özgür Bozdoğan, “Maarif Vakfı okullarında okuyanların denklik işlemlerinden muaf tutulması eğitim çıktıları açısından ciddi eşitsizlikler yaratmakla birlikte aynı zamanda da yurt dışında eğitim almak durumunda olanları dolaylı olarak bu okullara yönlendirecektir” dedi. Kamusal eğitim hakkının ancak eşitlikle mümkün olacağının altını çizen Bozdoğan, şunları kaydetti:

“Bu okulların niteliğini, bu kurumlarda verilen eğitimin içeriğini, kullanılan öğretim programlarını hiç dikkate almadan, değerlendirmeden bu kurumları toptan denk kabul etmek kamusal eğitimin ruhuna uygun değildir. Burada okuyanlar bu vakfa bağlı olmayan kurumlarda okuyanlara göre ciddi avantajlar sağlıkmış olacak ki bu eşitliği ortadan kaldıracaktır. Ayrıca, bu karar öğrencilerin bu okullara yönelmesine neden olacaktır ki bu da MEB eliyle bazı kurumlara destek olmak demektir. Zaten pek çok farklı şekilde desteklenen bu kurumların şimdi de denklikle desteklenmesi kamusal eğitimden yana bir tercih değildir.”

MUAFİYET UYGUN DEĞİL

Eğitim Uzmanı Ali Taştan ise vakfa eğitim alanında geniş yetkiler sağlandığına vurgu yaparak şunları söyledi:

“Maarif Vakfı MEB’in bir kısım yetkilerini bünyesine almıştır. 6721 sayılı Kanunun Türkiye Maarif Vakfının faaliyetleri başlıklı bölümünde ‘Milli Eğitim Bakanlığının uygun gördüğü eğitim program ve içeriklerini geliştirmek, üretmek ve yayımlatmak’ ifadesine yer verilmiştir. Buradan da anlaşıldığı üzere vakıf, eğitim program ve içeriklerine müdahale hakkı kazanmıştır. Eğitim öğretimin bütünlüğü açısından vakfın mezunlarına denklik şartının kaldırılması doğru değildir. Çünkü vakfın okullarında farklı eğitim program ve içerikleri uygulanabilir. Tam anlamıyla MEB’e bağlı okullarda uygulanan programlar uygulanıyor olsa idi denklikten muaf tutulabilirlerdi.”