Bütçeden büyük bir kaynak aktarımı öngörülen Maarif Vakfı için sağlanan ayrıcalıklar bitmiyor. 2016 yılından bugüne 76,5 milyon TL bağış yapılan vakfa kamu kurumlarından personel de görevlendirildi.

Maarif kollanıyor
Fotoğraf: Maarif Okulları

Mustafa BİLDİRCİN

FETÖ'ye ait yurtdışındaki okulları devralmak amacıyla kurulan Türkiye Maarif Vakfı, 2023 itibarıyla 51 ülkede 440 okula ulaştı. CHP Milletvekili Sibel Özdemir, vakıfta kaç personelin görev yaptığını, vakıfta görevli personele ödenen ücretlerin ne kadar olduğunu, vakfın bütçesindeki artışın nedenini ve vakfa yapılan bağışların miktarını Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sordu. BirGün’ün ulaştığı yanıtlar, vakfa sağlanan ayrıcalıkların büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. Kuruluş yasasında yer almasına karşın yönetiminde MEB temsilcisine yer verilmeyen Türkiye Maarif Vakfı’na 17 Haziran 2016 tarihinden bugüne kadar toplam 72,2 milyon TL nakdi, 4,2 milyon TL de ayni bağış yapıldığı belirlendi. Başka kamu kurumlarında görevli olan ancak görevlendirme yoluyla Türkiye Maarif Vakfı bünyesinde çalıştırılan personel sayısının da 136 olduğu bildirildi. Görevlendirme ile vakıfta çalıştırılan personelin bazı kamu kurumlarına göre dağılımı ise MEB 99, üniversiteler 21, TRT bir, Diyanet İşleri Başkanlığı beş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bir ve bir Gençlik ve Spor Bakanlığı bir olarak sıralandı.

TÜRKİYE’DE KAŞIKLA YURTDIŞINDA KEPÇEYLE

CHP Milletvekili Özdemir, Vakfa aktarılan kaynağın büyüklüğünü eleştirerek “Kaynak yetersizliği nedeniyle çocuklarımıza sağlıklı koşullarda eğitim yapılamazken vakfa personel ve çok ciddi miktarlarda kaynak aktarılması ne kadar doğru bir tercihtir?” diye sordu.

Vakıfta görevli öğretmenlere 32 bin 725 TL ile 54 bin 230 TL aralığında aylık maaş ödendiğinin altını çizen Özdemir, “Türkiye’de ise yeni yapılan yüzde 30 zamla öğretmenlere net 15 bin 960 TL ile 19 bin TL arasında bir maaş ödemesi yapılacaktır. Dolar bazında bakıldığında ise Maarif Vakfı öğretmenlerine en düşük bin 750 dolar maaş ödenirken Türkiye’de öğretmenlere ödenen en düşük maaş sadece 850 dolardır. Maarif Vakfı öğretmenlerine ödenen en düşük maaşın dahi ülkemizde bir öğretmene ödenen en yüksek maaştan dahi çok daha yüksek olması öğretmenlerimiz açısından çok vahim bir durumdur" ifadelerini kullandı.

maarif-kollaniyor-1113536-1.