‘Maarif’ protestosu

ERK ACARER / erkacarer@birgun.net
@eacarer

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yazar Nurettin Topçu’nun ‘Türkiye’nin Maarif Davası’ adlı kitabını yaz dönemi seminer konuları içine alarak öğretmenlere dayatmaya çalışıyor.

MEB, yurt genelindeki seminerlerde gerici, Alevi düşmanı yazar Nurettin Topçu dayatmasında ısrar ediyor. Son olarak Bursa'da öğretmenlere verilen seminerde öğretmenler, protesto edip dışarıya çıkmasınlar diye salona kilitlendi.

Öğretmenler ise ırkçı, şeriatçı, cinsiyetçi eğitim önerileriyle tanınan ve Alevi düşmanlığını her fırsatta dile getirmiş olan yazarın görüşlerinin seminer konusu içine alınarak meşrulaştırılmasına tepki gösteriyor. Ancak Bakanlık, ‘seminerler’ konusunda ısrarlı. Bu doğrultuda yandaş müdürler görevlendiriliyor, eğitimcilere baskı yapılıyor hatta kişilik haklarını hiçe sayan uygulamalar ortaya konuyor. Bursa’da yaşananlar bir skandal niteliğinde. Şehirde verilen Nurettin Topçu semineri için ildeki çeşitli okullardan bir araya getirilip büyük bir merkezde toplanan öğretmenler, dışarıya çıkmasınlar diye salona kilitlendiler. Öte yandan eğitimciler, Bursa’daki okullarda görev alan müdürlerin Nurettin Topçu seminerine katılmak istemeyen öğretmenlere ek dersleri kesmekle tehdit ettikleri de ortaya çıktı. Öğretmenler, olaya, “Artık herkes haddini bilmeli, biz koyun sürüsü değiliz. Bu türden gerici, yobaz dayatmalara boyun eğmeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi. Eğitimcilerin nasıl bir baskı altına alınıp salona kilitlendikleri de bu görüntülerle belgelendi.

Şeriatçı, cinsiyetçi...

Nurettin Topçu; her yaştaki karma eğitimi felaket olarak tanımlayacak kadar şeriatçı, ‘Alevilik, tarikatları kalbinden kemiren şer güçtür’ diyecek kadar mezhepçi ve kadın özgürlüğünü ‘yalnızlaşma’ olarak nitelendirecek kadar da cinsiyetçi bir yazar olarak biliniyor. Pek çok ildeki öğretmen, Topçu seminerlerine karşı ayakta ve eylem yapıyor.

Bodrum’da tartışma

Muğla Bodrum’da yapılan seminerde de tartışmalar yaşandı. Seminerde Nurettin Topçu kitabının anlatılması bazı öğretmenlerin tepkisine neden oldu. Salonda itirazların yükselmesi sonrası katılımcı öğretmenlerle sunumu yapan eğitmen arasında tartışma yaşandı. Seminer sonrası yazılı açıklama yapan Eğitim Sen Bodrum Temsilciliği, “Öğretmenlere tek kitaplı, tek gündemli seminer dayatmasını kabul etmiyoruz. Bu ve benzeri uygulamalara son verilmeli, AKP eğitimi kendi ideolojik ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirmekten vazgeçmelidir” ifadeleri kullanıldı.