Macron hükümeti tarihe emek düşmanı olarak yazıldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Savaşa ve silahlanmaya para akıtan Fransız yönetiminin mali gerekçelerle emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngören tartışmalı reformu senato tarafından oy çokluğuyla kabul edildi. Fransa Senatosu, ülkede Fransa’da emeklilik yaşını iki yıl yükseltecek tartışmalı reform planını kabul etti. Dün yapılan oylamada tasarı, 122’ye karşı 195 oyla onaylandı. Tasarının şimdi ilgili parlamento komisyonuna gitmesi bekleniyor. Tasarıyla 2023 yılının eylül ayından başlayarak emeklilik yaşının 2030 yılına kadar kademeli olarak yılda 3 ay yükseltilmesi planlanıyor.


Twitter hesabından açıklama yapan Başbakan Elisabeth Borne, "Yüzlerce saat süren tartışmaların ardından senato emeklilik reform planını kabul etti. Bu, emeklilik sistemimizin geleceğini garanti altına alacak reformun gerçekleştirilmesi için önemli bir adım" ifadelerini kullandı.

Sosyalistler tasarıyı eleştirirken Senatör Monique Lubin, Çalışma Bakanı Olivier Dussopt’a hitaben "Adınız sonsuz dek, zamanı neredeyse 40 yıl geriye götürecek bir reformla anılacak" dedi.

HAYATI DURDURUN

Dün ülkenin çeşitli kentlerinde yaklaşık on binlerce kişi yasa tasarısını protesto etmek üzere gösteri düzenlemişti. Fransa’da emeklilik reformuna karşı 3.5 milyon insanın katıldığı 7 Mart grev ve eylem günü ve 8 Mart’taki kadın grevleri Macron’u daha fazla baskı altına alsa da hükümet neoliberal politikalarını sürdürmekte kararlı. Ülkedeki elektriği kesen işçiler, çöpleri toplamıyor, fabrikalarda, ulaşımda pek çok sektörde hayat durdu. Ancak tüm bunlara rağmen hükümetin geri adım atmaması nedeniyle ülkede tam bir genel grev ilan edilmesi tartışmları her zamankinden daha fazla gündemde.