Fransa’da Macron’un emeklilik hakkını gasp eden düzenlemesine karşı iş bırakan emekçilerin grevi dün de devam etti. Sendikaların çağrısıyla Paris’te kitlesel miting düzenlendi. Mitingde “Macron istifa” sesleri yükselirken, tepki çeken düzenlemenin yarın açıklanması bekleniyor

‘Macron istifa’ sesleri

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’da Macron yönetiminin dayattığı emeklilik reformuna karşı greve çıkan emekçiler dün de meydanlardaydı. Macron hükümetinin tepkilere neden olan emeklilik reformunun yarın açıklanması bekleniyor.

Paris ve Lyon gibi birçok kentte metro seferleri başta olmak üzere toplu ulaşımda, sağlık ve eğitim sektörlerinde de iş bırakmalar devam etti. Emeklilik reformu geri çekilene kadar eylemlerinde kararlı olan sendikalar dün de Paris’te büyük bir miting düzenledi. Vauban Meydanı’nda yapılan mitingde polisle arbede yaşandı. Sarı Yelekliler de mitinge destek verdi.

Ülkede günlerdir devam eden genel greve ilişkin hükümet kanadından sert açıklamalar gelmeye devam etti. Fransa Başbakanı Edouard Philippe, “Reform bugün yapılmazsa yarın birileri tarafından çok acımasızca yapılacak” açıklaması yaptı.

Göreve geldiğinden bu yana izlediği politikalarla sık sık protestolara konu olan Macron tek tip emeklilik sistemi getirmeyi planlıyor. Buna göre, emeklilikte memur ve işçi ayrımı sona ererken ayrıcalıkların kaldırılması, emeklilik yaşının kademeli olarak 62’den 64’e çıkarılması öngörülüyor.

Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları bulunuyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.