Macron’un, Sarı Yelekliler'in taleplerine ilişkin yaptığı açıklamaların ardından Solidaires Sendikası’nın Eşsözcüsü Cécile Gondard ile konuştuk. Gondard “Fransızların bu tuzağa yanıtı açık, Macron kimseyi aldatmaya çalışmasın” diyor

Macron kimseyi aldatmaya çalışmasın

EKİN AKYAZ ekinakyaz@birgun.net

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sarı Yelekler'in protestoları konusunda yaptığı açıklamada, şirketlere ek vergi yükü getirmeden asgari ücrete aylık 100 avro zam yapılacağını, iki bin avronun altındaki emekli maaşlarına kesinti yapmayacağını söylemiş vergi reformuna ise gidilmeyeceğini duyurmuştu. Yapılan açıklamanın ardından Sarı Yeleklilerin eylemlerinin sonlanıp sonlamayacağını herkes merak ediyor. 15 Aralık’a grev ve sokak eylemi çağrısı yapan Fransız Solidaires Sendikası’nın Eşsözcüsü Cécile Gondard ile konuştuk. Gondard, Macron’un açıklamalarında gerçek bir politika değişikliğinin söz konusu olmadığını, zenginleri koruduğunu ve tuzak olarak nitelendirdiklerini ifade ediyor.

Eşitsizlik gündeminde değil
► Macron tarafından önceki gün yapılan açıklamalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Açıklamaları yeterli mi? Protestocuların ve sizlerin talebini karşılıyor mu?

Macron’un açıklamaları tamamen tuzak. Aslında talepleri karşılamıyorlar. SMIC (asgari ücret) artmamakta ve maaşlar arasındaki uçurum farkını, sosyal ve mali eşitsizlikleri hiçbir şekilde sorgulamamaktadır. Oysa bizlerin ve sarı yelek protestolarının temel nedeni bu eşitsizliktir. Emeklilik maaşlarında da ifade edildiği gibi bir artış asla söz konusu değil. Sadece BKA'nın (genel sosyal katkının) kaldırılacağını ifade ediyor. Yani, genel olarak, teklif edilenin hiçbir ciddiye alınır yönü yoktur.

► Gelinen noktada hükümetten hangi somut adımları bekliyorsunuz? Neler yapılmalı?
Her şeyden önce, hükümetin servet vergisinin geri getirilmesi konusunda adım atması gerekiyor fakat Macron, yine bunun yapılmayacağını söyledi. Çalışan maaşlarında, emeklilik maaşları ve sosyal katkılar, asgari ücrette ciddi artışlar sağlanması gerekiyor. Reformu durdurması ve işsizlik sigortasını gündemine alması gerekiyor. Biz her şeyden önce, başka bir servet dağılımı istiyoruz ve bu bir vergi adaleti anlamına da geliyor. Ekolojik geçiş için de güçlü önlemler almalı ve bunu tüm bölgedeki kamu hizmetleriyle sağlamalı. Yani hükümetin ekonomik politikada tam anlamlıyla bir değişiklik yapması gerekiyor.

► Bu açıklamaların Fransızların öfkesini yatıştırmaya yeteceğini düşünüyor musunuz? Paris'teki 'sarı yelek' protestoları devam edecek mi? Sendikanız cumartesi günü büyük bir grev çağrısı yaptı, beklentiniz nedir?
Fransızların çoğunun ilk tepkisi bir şeyi doğruladı; Macron kimseyi aldatmaya çalışmasın. Macron ya ne olduğunu anlamak istemiyor ya da daha doğrusu değişmek istemediği için yeterince ileriye gidemiyor. Öyleyse, önümüzdeki cumartesi günü protestoya devam edeceğiz. Mümkün olan en kısa sürede, yeni bir ekonomik düzen inşa etmek için bu cumartesi herkesi mitinge katılmaya çağırıyoruz.

► Son olarak, Fransa solu bu eylemdeki insanların öfkesini nasıl karşılamalı? Hareketin rengini sola taşımak için neler yapılabilir?
Fransa'da, “aşağıdan insanlar”ın elitlere karşı bir yeniden politikleşmesi durumu söz konusu. Sokakta sadece “solda” olan insanlar yok, ama ciddi anlamda solda olan insanlar da var. Oradakilerin kim olduğu sorunun bir parçası ama daha doğrusu, sarı yelekler kimse tarafından kurtarılmayı istemiyorlar. Şu an bu protestolarla eş zamanlı özel sektörde ve kamu hizmetlerinde grev yok. Sadece bir haftalığına liselerde ve üniversitelerde boykotlar yapılıyor. O nedenle sendikamız sarı yeleklerle buluşacak formüller de arıyor. Görüyoruz ki, taleplerimizi daha açık bir şekilde ifade etmeli ve sosyal adaletsize karşı, greve gitme arzusunda olan kişilerle buluşabilmeli.

***

Liseliler ‘Kara Salı’ eyleminde

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eğitim politikalarına karşı çıkan öğrenciler, üniversiteye giriş düzenlemesinin değiştirilmesini ve eğitimden alınan harçları protesto ediyor. Ülke genelindeki öğrencilerin eyleminde 450 eğitim kurumunda derslerin aksadığı, bunlardan 50’sinde derslerin tamamen durduğu belirtildi. Öğrenci örgütleri, hafta sonuna kadar protestolarını sürdüreceklerini ifade ediyor. Geçen haftaki eylemlerde Fransa genelinde 300 lisede boykot yapan öğrencilerin öfkesi polisin arkadaşlarını diz çöktürerek gözaltına aldığı görüntülerin yayımlanmasının ardından daha da artmıştı. Öğrenci örgütleri bugünü “Kara Salı” ilan ederek tüm ülkede eyleme çağırmıştı.

***

Sarı yelek satışına sınırlama

Fransa'da Sarı Yeleklilerin 17 Kasım'dan bu yana düzenledikleri gösteriler sırasında Polis verilerine göre, 4099 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Öte yandan, Mısır, benzer gösterilerin patlak verebileceği endişesiyle fosforlu yelek satışına sınırlama getirdi. Hükümet, iş güvenliği malzemeleri satan şirketlerden perakende satışlarını durdurmalarını, yelekleri sadece onay verilen şirketlere ve polis izniyle satmalarını istedi.