Fransa'nın Türkiye’den ve diğer ülkelerden gönderilen imam ve öğretmenlere dur diyeceğini belirten Macron, her yıl Türkiye'den 150 imam geldiğini söyledi

Macron, Radikal İslam'la mücadele planını açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Mulhouse kentinde salı günü yaptığı açıklamada, “Radikal ve Ayrılıkçı İslam’la mücadele planı kapsamında Fransa'ya imam ve öğretmen gönderen yabancı ülkelerin uygulamalarını engelleyeceğini söyledi.

Son yıllarda Müslüman topluluğu ile ilgili sorunlardan uzak kalındığını ve daha çok ekonomik reformlara odaklanıldığı dile getire Macron; Cezayir, Fas ve Türkiye’nin camilerde vaaz vermek üzere imam göndermesine son vereceğini duyurdu.

DW'nin haberine göre; Alınan kararın, herkesin Cumhuriyet yasalarına saygı duyması açıdan önemli olduğunu dile getiren Macron, Fransa'da düzenli olarak görev yapan 300'e yakın yabancı imamdan 150’sinin Türkiye’den, 120’sinin de Cezayir’den geldiğini ve 2020 yılında gelen imamların son olacağını söyledi.

Macron, Fransız hükümetinin çocukların eğitimi ve camilerin finansmanı konusun daha kontrollü olacağının da altını çizdi.

Türkiye ile henüz anlaşma yok

Fransa’nın yeni tedbirler konusunda henüz Türkiye ile anlaşamadığını belirten Macron, ‘ Türkiye bizimle bu düzenlemeler konusunda uzlaşabilir veya uzlaşmayabilir ancak hiçbir yabancı ülkenin topraklarımızda kültürel, dini veya kimlikle ilgili bir ayrılıkçılık beslemesine izin vermeyeceğim." dedi.

Fransa’da yaşayan Türk vatandaşlarının Fransız vatandaşlarından hiçbir farkı olmadığını dile getiren Macron, sözlerine şu şekilde devam etti: ‘Türkiye yasalarının Fransız topraklarında geçerli olmasına izin veremeyiz, bu kabul edilemez.’