Fransa Cumhurbaşkanı Macron, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkaran tasarının ardından başlayan protestolara rağmen, “Reformun yıl sonundan önce yürürlüğe girmesi gerekiyor. Emeklilik reformu demokratik yolunda devam edecek“ dedi.

Macron: Reform yıl sonundan önce yürürlüğe girmeli
Fotoğraf: DHA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, TF1 ve France 2’nin ortak yayınında emeklilik reformuna yönelik açıklamalarda bulundu.

DHA'nın aktardığına göre, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkaran tasarının ardından başlayan protesto ve greve rağmen geri adım atmadığı görülen Macron, “Reformun yıl sonundan önce yürürlüğe girmesi gerekiyor. Emeklilik reformu demokratik yolunda devam edecek. Bu reformu neden yapma ihtiyacımızın olduğunu başarılı şekilde anlatamadık. Ancak bu bir gereklilik” dedi.

Macron, protesto ve greve ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu reforma karşı olan protestolar var ve bunlar meşru. Ancak blokaj olduğunda, bunları kaldırmanız gerekiyor. Bu yüzden hükümetten mümkün olduğunca müzakere etmesini istedim. Açığı büyütüp çocuklara ödetmekten kaçınmalıyız. Devam etmeliyiz. Sakinleşmeli, sendikalarla ve bunu yapmaya hazır tüm siyasi güçlerle yeniden diyalog kurarak bir parlamento gündemini ve reformları yeniden inşa etmeliyiz” diye konuştu.

Fransa’da Ukrayna savaşına akıtılan para, pahalılık, enerji ve gıda krizinin biriktirdiği öfke emeklilik yaşanın yükseltilmesi sonrası patladı. Emmanuel Macron yönetiminin emek düşmanı ‘reform tasarısı’na karşı günlerdir süren grevler, hükümetin yasayı Ulusal Meclis’ten oylama olmaksızın geçirmek için Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını uygulamaya koymasıyla isyana dönüştü.

Emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran tasarının Meclis’te oylanmamasının demokrasiyi ayaklar altına aldığını belirten Fransız muhalefeti sağından soluna birleşirken, protestolar da reform tasarısından taşarak demokrasiyi savunma aşamasına evrildi.