Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Cezayir’in işgali döneminde işlenen suçları inkâr etmesi tepki çekti. Cezayir ise buna karşılık Paris Büyükelçisi’ni geri çağırdı ve Fransa’nın askeri uçuşlarına hava sahasını kapattı.

Macron’un tavrı yanıtsız kalmadı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’yla Cezayir arasında geçen hafta vize tartışmalarıyla başlayan siyasi kriz önceki gün Paris Büyükelçisi’nin geri çekilmesi ve hava sahasının askeri uçuşları kapatılmasına kadar vardı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un "Fransız kolonizasyonundan önce bir Cezayir ulusu var mıydı?" ifadelerini kullanması Cezayir yönetiminin sabrını taşırdı.


‘ACİL İSTİŞARELER İÇİN GERİ ÇAĞIRDIK’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sözlerini "içişlerine karışmak" ile suçlayan Cezayir hükümeti önceki gün Paris Büyükelçisi’ni geri çağırdı. Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, "ülkenin içişlerine hiçbir dış müdahalenin kabul edilmeyeceği" belirtildi. Açıklamada, "Macron’un açıklamaları kesinlikle kabul edilemez bir durum" denilerek Paris Büyükelçisi Muhammed Antar Davud’un "acil istişareler için geri çekildiği" belirtildi. Cezayir’in hava sahası da Fransa’nın askeri uçaklarına kapatıldı. Cezayir’in hava sahasını Barkhane Operasyonu çerçevesinde kullanan Fransa ordusu dün sabahtan itibaren askeri uçuşlarına izin verilmediğini açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Pascal Ianni, iki uçuşun ertelendiğini duyurdu.

SÖMÜRGECİ DÖNEMİN SUÇLARINI YOK SAYDI

Macron geçen hafta 1962’de sona eren Cezayir’in işgalinde önemli roller üstlenmiş kişilerin aileleriyle bir araya gelmiş, bu görüşme Le Monde gazetesi tarafından haberleştirilmişti. Gazeteye göre toplantıda Macron, ülkenin 1962’de bağımsızlığını kazanmasının ardından Cezayir’in "kiralık bir hafıza" üzerine inşa edildiğini ve "siyasi-askeri bir sistem" tarafından idare edildiğini ifade etti. Le Monde gazetesine göre, Macron bu görüşmede Cezayir’in "yeniden yazılmış bir ülke tarihi"ne sahip olduğunu ve bu tarihin "gerçeklere değil, Fransa’ya karşı nefret söylemi" üzerine inşa edildiğini söyledi. Macron’un bu açıklamaları Cezayir basınında tepki ile karşılandı. Fransızca yayın yapan Cezayir 24, Macron’u Cezayir ile Afrika’da işlenen sömürgecilik suçlarının kabul edilmesinden rahatsızlık duymakla eleştirdi.

ÜÇ ÜLKENİN VİZELERİNE KISITLAMA TEPKİ ÇEKTİ

Fransa hükümeti geçen hafta eski Fransız sömürgesi ülkeleri göçmenlerin geri dönmesine izin vermek için yeterli adımları atmamakla suçlamış, Cezayir, Fas ve Tunus’tan gelenlere verilen vize sayısını keskin bir şekilde azaltacağını duyurmuştu. Cezayir, bunun üzerine, vatandaşlarına vize kısıtlaması getirdiği gerekçesiyle Fransa’nın Cezayir Büyükelçisi’ni, Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak karara tepki göstermişti. Macron ise vize sayısındaki düşürmenin "iş insanları ve öğrencileri etkilemeyeceğini", "kolayca vize almayı alışkanlık haline getirmiş yönetimdeki kişileri rahatsız etmek amacı taşıdığını" savunmuştu.

***

Fransa’nın Mali’de Wagner korkusu

Cezayir’e yönelik tutumu nedeniyle ülkenin hava sahasında askeri uçuş yapması kısıtlanan Fransa, Cezayir’in sınır komşusu Mali’de yürüttüğü Barkhane Operasyonu’yla ilgili de krizler yaşıyor. Fransa’nın geçen hafta Mali’de bulunan askerlerini kademeli olarak azaltacağını açıklamasının ardından Mali’nin geçici Başbakanı Choguel Maiga "ülkesinin terk edilmiş hissettiğini ve güvenlik için başka seçenekleri değerlendirdiğini" söyledi. Reuters haber ajansı ise Mali yönetiminin Rus paralı askerlerden oluşan Wagner grubuyla anlaşmaya yöneldiğini iddia etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Malili mevkidaşı Abdoulaye Diop arasında bu hafta yapılan görüşmede Wagner iddiası gündeme gelmişti. Lavrov, Mali hükümetinin "Rus özel şirketlerini" ülkeye çağırma hakkı olduğunu vurgularken Mali Dışişleri Bakanı Diop ise ülkenin güvenliği konusunda Rusya’yla işbirliği yapmak istediğini dile getirmişti. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ise bu iddialara ilişkin önceki gün yaptığı açıklamada, "Fransa’nın Mali’den çekilmesi diye bir şey yok" dedi. Mali’nin Cezayir sınırına yakın Kidal bölgesinde görev yapan BM askeri konvoyuna da dün saldırı düzenlendi. BM Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) tarafından yapılan açıklamada, el bombasıyla yapılan saldırıda BM görevlisi Mısırlı bir askerin hayatını kaybettiği duyuruldu.