Macron’un telefonu Pegasus listesinde

Dış Haberler Servisi

İsrailli teknoloji şirketi NSO'nun geliştirdiği casus yazılım Pegasus skandalıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Pegasus casus yazılımıyla izlendiğinden şüphelenilen gazeteci ve siyasetçilerin telefon numaralarının yer aldığı listede Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve bazı hükümet üyelerinin numaraları da tespit edildi. Dünya genelinden 50 binin üzerinde numaranın yer aldığı listede Macron'un yanı sıra Fransız hükümet yetkillilerinin de olduğu bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü ve farklı ülkelerden basın kuruluşlarıyla birlikte ortak araştırmada yer alan Paris merkezli medya kuruluşu Forbidden Stories'in Başkanı Laurent Richard, Macron'a ait bir telefon numarasının listede yer aldığını ancak telefona gerçekten sızılıp sızılmadığının henüz netlik kazanmadığını belirtti. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada ise "İddiaların son derece ciddi olduğu ve iddiaların doğrulanması durumunda bu karanlığı aydınlatmak için her şeyin yapılacağı" ifade edildi.

Radio France'ın haberine göre, Faslı bir istihbarat teşkilatı da Macron'un 2017'den bu yana kullandığı ve çoğunlukla gazetecilerle iletişimde bulunduğu akıllı telefonlardan birini Pegasus programı ile takip etmeye çalıştı. Ayrıca Fransa merkezli Mediapart haber sitesinin patronu Edwy Plenel ve aynı kuruluşta çalışan gazeteci Lenaig Bredoux’un telefonlarının da Fas'ın "dinleme listesinde" olduğu belirtildi.

Pegasus yazılımı ile cep telefonlarına sızıldığına yönelik bulgular Alman Süddeutsche Zeitung, WDR ve NDR yayın kuruluşları ile Uluslararası Af Örgütü ve Forbidden Stories'in araştırmaları sonucunda ortaya çıkmıştı. Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Azerbaycan, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere en az 10 hükümetin NSO Group'un müşterisi olduğu aktarılmıştı. NSO Group ise hakkındaki tüm suçlamaları reddetmişti.