Macron zamda ısrarcı

Fransa’da yükselen akaryakıt fiyatlarına karşı gerçekleşen eylemlere ilişkin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, protestoları gördüğünü, ancak yakıt vergisinde kesintiye gitmeyeceklerini açıkladı. Fransa’nın enerji politikasına ilişkin de konuşan Macron, nükleerden uzaklaşacaklarını da söyledi. Macron, 2035 yılına kadar 14 nükleer santralin kapatılacağını duyurdu.

Yüz binler iki haftadır sokaklarda
Geçen haftadan beri devam eden protestolara resmi açıklamalara göre 350 bin kişi katıldı. İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasında geçen haftaki gösterilerde iki kişinin yaşamını yitirdiği 606 kişinin yaralandığı belirtildi. Ülkede dizel fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 23 oranında artarken benzin fiyatları da aynı dönemde yüzde 15 oranında arttı. Fransa’da yılbaşından itibaren dizel ve benzine yeni zamların gelmesi bekleniyor.


Beklenmedik bir fırtına değil
Ethnos gazetesi protesto hareketinin ardındaki sebepleri şöyle yorumluyor: “Fransa, Avro Bölgesi içinde Almanların sergilediği katı bütçe kesintisi disiplinine mutlak şekilde uymaya çalışırken bir yandan da altyapı sistemlerini muhafaza edip hem de çevreyi korumayı nasıl başaracaktı? Elbette öncelikle bu kesintilerin mağduru olan yurttaşların üstlenmek zorunda kalacağı yeni vergilerle ve sosyal devletin küçülmesiyle birlikte düşünüldüğünde, ‘Sarı yelekler’ isyanı bekleniyordu, zira bu, beklenmedik bir fırtınadan ziyade son 25 yılda yaşanan toplumsal ve siyasi dönüşümlerin neden olduğu patlamanın sonucu.”