Soma’da yıllardır haklarını alamadıkları için Ankara’ya yürüyüş başlatan maden işçilerine 10 gün içerisinde sorunun çözüleceği belirtildi. Maden işçileri, direnişlerine sonuç alana kadar Kırkağaç’ta devam edeceklerini açıkladı.

Maden işçilerinden 10 gün süre: Direnişimiz devam edecek!

AYCAN KARADAĞ-BERKAY SAĞOL

Manisa Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamının ardından tazminatları ödenmeden işten atılan, tazminat ve emeklilik haklarını alamayan madencilerin Ankara’ya başlattığı yürüyüş 11. gününde yeni bir gelişme yaşandı. Manisa Salihli Trafik Parkı’nda bekleyişini sürdüren maden işçilerinden oluşan bir heyet, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede 748 maden işçisinin mağduriyetinin çözümü için 10 gün içerisinde somut adım atılacağı belirtildi. Maden işçileri ise haklarını alana kadar Soma’ya dönmeyeceklerini belirtirken, 10 günlük bekleyişlerini Kırkağaç Çam alanında gerçekleştirmek üzere yola çıktılar.

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, BirGün’e yaptığı açıklamada, “AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, 5-10 gün içerisinde mutlaka bir çözüm zeminine dair söz verdi. Arkadaşlarımız 14 yıl boyunca beklediğini ve sorunun tamamen çözülene kadar eyleme devam edeceklerini ifade ettiler. Zaten bu yola çıkarken ölmek var dönmek yok dedik. Şimdi Kırkağaç’a doğru yola çıkıyoruz. Sorun çözülene direnişimizi orada sürdüreceğiz. Soma’dan da maden işçisi arkadaşlarımız geliyor. 7-24 nöbetteyiz” diye konuştu.

maden-iscilerinden-10-gun-sure-direnisimiz-devam-edecek-795893-1.

AĞZIMIZ SÜTTEN YANIK

Maden işçisi İdris Sarıkaya da, “Ben madende yaşanan kazada ayağımı kaybettim. Şimdi istediğim tek şey hakkım olan tazminatım. Yıllardır bunun mücadelesini veriyorum. Ben artık çalışamıyorum. Çocuklarım için bu mücadeleyi veriyorum. Biz taleplerimizi dile getirdik diye dayak yedik, gözaltına alındık. Dün Meclis’te yaptığımız görüşmeler sonrasında bize sorunun 10 gün içerisinde çözüleceği söylendi. Bizden eve dönmemiz talep edildi. Biz eve dönmeyeceğiz. Bizim bir sözümüz var; paralarımız hesaplarımıza yatana kadar dönmeyeceğiz. Bize verilen sözler tutulana kadar Kırkağaç’ta mücadelemize devam edeceğiz. Bu yolda ölmek var dönmek yok” şeklinde konuştu.

maden-iscilerinden-10-gun-sure-direnisimiz-devam-edecek-795894-1.

Maden işçisi Mehmet Çolak ise, “Tazminatımızı alana kadar hiçbir şekilde Soma’ya geri dönmeyeceğiz. Bize daha önceden de sözler verilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bile söz vermişti. O yüzden ağzımız sütten yanık. Temkinliyiz. Aldığımız karar doğrultusunda şimdi Kırkağaç’a gidiyoruz. Kazanana kadar direnişe devam edeceğiz” dedi.

maden-iscilerinden-10-gun-sure-direnisimiz-devam-edecek-795895-1.

Madende yaşanan kazada gözlerini kaybeden Ali Kandemir de, “Şu an hiçbir şey bitmiş değil. Bir kazanımdır ama daha yolun yarısındayız. Bundan sonrada bırakmak yok. Mücadeleye devam edeceğiz. Bu süreçte bize çok destek olundu. Bu da sesimizi daha iyi duyurmamıza neden oldu. Sesimiz Ankara’ya gitti” dedi.

maden-iscilerinden-10-gun-sure-direnisimiz-devam-edecek-795896-1.

BU DÜZENİ EMEKÇİLERİN BİRLEŞİK MÜCADELESİ DEĞİŞTİRECEK

Maden işçilerine ziyaretinde konuşan SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer, “Mücadele edenler her zaman kazanamazlar ama kazanalar hep mücadele edenlerdir sözünün doğrulandığı bir yerdeyiz. Maden işçileri analarının ak sütü gibi helal olan kıdem tazminatlarını istemek için yola çıktılar. Direnişleri kısmen kazanımla sonuçlandı. 10 gün sonra kazanım olup olmadığı ortaya çıkacak. Ancak tüm Türkiye’de emekçilerin hakları her geçen gün gasp edilirken, böyle bir direniş Türkiye madencilerine ve emekçilerine umut oldu. Direnenlerin kazanabileceklerini göstermiş oldular. O yüzden bu direnişi selamlamak ve desteklemeye geldik. Türkiye’nin her yerinde işçi sınıfının direnişleri var. Ancak bunların topyekun bir mücadeleye dönüşmesi ve sömürünün sınırlandırılması gerekiyor. Bu düzeni emekçilerin birleşik mücadelesi değiştirecek” diye konuştu.

maden-iscilerinden-10-gun-sure-direnisimiz-devam-edecek-795897-1.