Maden kentinde 2.15 metrelik Lenin heykeli: Good bye değil, willkommen Lenin

DERVİŞ CEMAL

Almanya'nın madenci kenti Gelsenkirchen'de Lenin heykeli dikilecek. Ruhr bölgesinin ortasındaki kentte dikilecek Lenin'in 1930'lu yıllarda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde (SSCB) yapılan 2.15 metrelik heykeli 14 Mart'ta halka tanıtılacak. Ülkenin batısında dikilecek ilk Lenin heykeli Marksist Leninist Parti Almanya (MLDP) tarafından partinin genel merkez binasının önüne yerleştirilecek.

Heykel ülkede gündem konusu oldu. Ekim Devrimi’nin ve SSCB'nin kurucu lideri Vladimir Lenin'in heykeli şehir yönetimi ile MLDP arasında krize yol açmıştı. Yargıya taşınan krizde mahkeme heykelin dikilmesine onay verdi.

MAHKEME ONAY VERDİ

1930'da inşa edilen eski bir tasarruf bankası binası olan mülkte bir mimari anıtın görünümünü bozduğu için heykelin kurulması yasaklanmak istenmişti. Belediye yöneticileri heykelin görüntüyü bozacağını iddia etmişti. Yargıya taşınan heykel krizini MLDP kazandı. Mahkeme şehir kurulunun iddiasını reddetti. Heykelin nispeten ılımlı büyüklüğü ve anıttan on metreden daha uzak olması nedeniyle anıt değerinde bir azalma oluşturmayacağına hükmederek Lenin heykeline onay verdi.

LENİN’İN BÜYÜK ZAFERİ

Heykeli dikme hakkı elde eden MLPD, tepkilere rağmen mahkemeye başvurduktan sonra, "Bugün Vladimir İlyiç Lenin büyük bir zafer elde etti" şeklinde açıklamada bulundu. MLPD'nin Genel Başkanı Gabi Fetchtner, "Çok mutluyuz. Gelsenkirchen bir işçi kenti ve Lenin burası için çok uygun" dedi.

Şehir yerel konseyi ise heykele karşı çıkarak, "Komünist lider Lenin şiddeti, baskıyı, korkuyu ve insanların çektiği büyük acıları temsil ediyor. Bütün bunlar onun Almanya'nın demokratik anayasal düzenine uygun olmadığını gösteriyor. Bunlar onun demokrasimize karşı şavaşın bir sembolü olduğunu gösteriyor" iddiasında bulundu. Belediye sözcüsü mahkemenin kararına itiraz edeceklerini ifade etti.
Proletarya diktatörlüğü talep eden ve Alman istihbaratı tarafından “sakıncalı” bulunarak yakından takip edilen MLDP 1982'de kuruldu.