Maden Mühendisleri Odası, 13 aydır maaş alamadıklarını belirterek greve başlayan Ermenekli madenciler için destek açıklaması yaptı. Açıklamada, “Ermenekli maden emekçilerinin mücadelesini destekliyoruz. Siyasi iktidarı göreve davet ediyoruz” denildi.

Maden Mühendisleri Odası: Ermenekli maden emekçilerinin mücadelesini destekliyoruz

Haber Merkezi

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 13 aydır maaş alamadıklarını belirterek greve başlayan Karaman'ın Ermenek ilçesindeki Cenne 1'nolu maden sahasında çalışan maden işçileri için destek açıklama yaptı.

Maden Mühendisleri Odası’nın açıklamasında, “Ermenekli maden emekçilerinin mücadelesini destekliyoruz. Siyasi iktidarı göreve davet ediyoruz” denildi. Açıklamada, “Sermaye; salgını ve ekonomik krizi bahane ederek maden emekçilerini açlığa mahkum etmektedir. Siyasi iktidarın yaşadığımız pandemi koşullarında 13 aydır maaş alamayan Ermenekli maden emekçilerini görmezden gelmesi kabul edilebilir değildir” ifadelerine de yer verildi.

ERMENEK ÖLÜMLER İLE ANILIR OLDU

“Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin büyük bir çoğunluğunun emekçiler, işsizler ve ezilenler olduğu açıkça görülebilmektedir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bizler maden işletmelerinde salgına karşı üretimin durdurulmasını gerekli önlemlerin alınmasını beklerken Karaman İli Ermenek İlçesinde bulunan yeraltı kömür işletmesinde maden emekçileri 13 aydır maaş alamamaktadır. Salgın koşullarında çalıştırılmaması gereken maden emekçileri hem çalıştırılmış hem de açlığa mahkûm edilmişlerdir.

Ermenek kömür madenlerinde 2003 yılında 10, 2014 yılında ise 18 maden emekçisi hayatını kaybetmiş ve Ermenek ölümler ile anılır olmuşken son yıllarda ise köle düzeni ile anılmaya başlamıştır. Ermenek’te 2016 yılında da yine aynı işyerinde işçiler ücretlerini alamadığı için kendilerini yeraltına kapatarak direnişe geçmiş ve ancak seslerini duyurup haklarını alabilmişlerdi.”