TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 18 Şubat 2018 Pazartesi günü saat 09.30’da Muğla Milas‘ta ruhsatı özel sektöre ait feldspat ocağında rödevans sözleşmesi ile işletilen sahada meydana gelen iş kazasında 4 maden emekçisi hayatını kaybetmesi ile ilgili açıklama yayımladı. Açıklamada, “Soma Faciasından önce ve sonrası yaptığımız tüm açıklamalarda olduğu gibi, madencilik kamu yararı doğrultusunda, bilim ve tekniğe […]

Maden Mühendisleri Odası: Maden Kanunu değişti ama iş kazaları ve ölümler değişmedi

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 18 Şubat 2018 Pazartesi günü saat 09.30’da Muğla Milas‘ta ruhsatı özel sektöre ait feldspat ocağında rödevans sözleşmesi ile işletilen sahada meydana gelen iş kazasında 4 maden emekçisi hayatını kaybetmesi ile ilgili açıklama yayımladı.

Açıklamada, “Soma Faciasından önce ve sonrası yaptığımız tüm açıklamalarda olduğu gibi, madencilik kamu yararı doğrultusunda, bilim ve tekniğe uygun yapılmadığı sürece bu kazalar ne yazık ki devam edecektir” denildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Hayatını kaybeden maden emekçilerini saygıyla anıyor ve yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.

Kazanın akabinde İzmir Şubemiz ve Muğla İl Temsilciliğimiz tarafından olay yerinde yapılan incelemeler sonucunda aşağıda belirtilen hususlar tespit edilmiştir.

-Olayın meydana geldiği ocak açık işletme yöntemiyle üretim yapılan bir feldspat ocağıdır.

-Olayın meydana geldiği ocakta tek kademe mevcut olup yüksekliği yaklaşık olarak 40 metredir.

-Olay yaklaşık 40 metre yüksekliğinde olan ocak aynasından kopan kavlakların çalışma alanına düşmesi şeklinde meydana gelmiştir.

-Düşen kavlakların en büyüğünün ebatları yaklaşık 8-10 metre olup 50-60 kadar kavlak iş makinalarının üzerine düşerek ölümlere neden olmuştur.

-Ocağın adına alınmış bir patlayıcı madde ruhsatı bulunmamaktadır.

-Olay yerinde yapılan incelemelerde ters ıskarpa yöntemiyle çalışıldığı kanaatine varılmıştır.

-Olay günü havanın kararmasına müteakip kurtarma çalışmalarına ara verilmiş olup heyetimiz olay yerinden ayrılmıştır.

Soma Faciasından önce ve sonrası yaptığımız tüm açıklamalarda olduğu gibi, madencilik kamu yararı doğrultusunda, bilim ve tekniğe uygun yapılmadığı sürece bu kazalar ne yazık ki devam edecektir.
  
Son Maden Kanunu değişikliğinde olduğu gibi madencilik mevzuatı; sektörün, üniversitelerin, meslek odalarının ve sendikaların görüşleri alınmadan “ben yaptım oldu” anlayışı ile düzenlenmeye devam edildiği sürece bu kazalar ne yazık ki sürecek ve ölümler devam edecektir.

Madencilik faaliyetlerinde en önemli sorun yaşanan ölümler nedeniyle işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunudur.  Madencilik politikalarını ve mevzuatını belirleme yetkisine sahip olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) taşıdığı sorumluluk gereği bu sorunun çözümünde gerekli koordinasyonu sağlayarak ülkemizde kamu yararı doğrultusunda bilimsel madenciliğin yaşama geçirilmesini sağlamak zorundadır.

Bu nedenle ETKB ve MAPEG, öncelikli olarak kendileri tarafından da sürekli olarak dile getirilen bir madencilik politikasının temel ilkelerinin belirlenerek bu ilkelere uygun bir maden kanunu ve gerekli mevzuat düzenlemeleri derhal yaşama geçirilmelidir.

Kamu kuruluşu niteliğinde bir meslek örgütü olan Maden Mühendisleri Odası 65 yıllık birikimiyle bu konuda sorumluluk almaya hazırdır.

Başta ETKB ve MAPEG olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, görevlerini anımsatıyor bu konuda sorumlu davranmaya çağırıyoruz.