Maden ocakları binlerce yıllık kültürü yok ediyor

Berkay DÜNDAR

Artvin’de maden ocaklarına, HES’lere ve ormansızlaştırmaya karşı mücadele eden Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ve Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, BirGün’ü ziyaret etti. Artvin’de yaşanan doğa talanına ilişkin açıklama yapan dernek üyeleri, bölgenin ekosistemin yok edildiğini belirtti.

Bölgede madencilik faaliyetinin her geçen gün arttığını belirten Doç. Dr. Kurdoğlu, “Artvin’de muazzam bir ormancılık kesimi var. Bazı ilçelerin yüzde 90’ı maden sahası ilan edilmiş durumda. Şimdi bunları düşündüğümüz zaman Artvin’in her bir tarafından birileri bir şey söküyor, koparıyor demektir. Biz verilen maden ruhsatı sayını 321 biliyorduk şimdi bu sayının 521 olduğu ortaya çıktı. Faaliyette olan maden ocakları ise 26” dedi.

Bölge insanının göçe zorlandığına dikkat çeken Doç. Dr. Kurdoğlu, kuşaktan, kuşağa aktarılan geleneksel üretim yöntemlerinin de yok olacağını söylüyor. Kurdoğlu, “10 bin yıllık neolitik dönemden bu yana gelen bilgi yok oluyor. Hayvana doğum yaptıran bir Ahmet amca da yok, hava durumuna göre tohumu toprağa atan da yok. Geleneksel üretimi, geleneksel bilgiyle orada yapıyorlar, bu geleneksel üretim şekilleri ortadan kalkıyor” ifadelerini kullandı.

Artvin’de verdikleri mücadeleyi ve son durumu aktaran Yeşil Artvin Derneği Neşe Karahan ise şu ifadeleri kullandı: “Artvin dört koldan saldırı altında. Kafkasör Yaylası ve Cerrattepe ile bağlantılı olan turizm alanını daralttılar. Ve biz oraya da maden şirketinin sondaj yapmak istediğini biliyoruz. Turizm alanın daraltılmasına ilişkin dava açtık, sondajlar için de valiliğe yazı yazdık, cevap bekliyoruz. Aslında Kafkasör 2012 yılında turizm alanı ilan edilmişti, hatta o dönem turizm alanı diye maden ocaklarına izin verilmemişti.”