Amasra’da TTK’ye ait kömür madeninde yaşanan patlamaya ilişkin iddianame hazırlandı. İddianamede 42 madencinin kuralsızlık, liyakatsizlik ve denetimsizlik sebebiyle göz göre göre ölüme yollandığı ortaya konuldu.

Maden patlaması ‘geliyorum’ demiş
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesi’ne ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de yaşanan, 42 işçinin yaşamını yitirmesine sebep olan patlamaya ilişkin 8’i tutuklu 23 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede gerekli modernizasyonların yapılmamasından sensörlerin dikkate alınmamasına kadar birçok ihmal sebebiyle, ‘iş cinayeti’nin göz göre göre geldiği ortaya konuldu.

Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen fezleke, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı 195 sayfalık iddianameyi 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

İddianamede, tutuklu bulunan Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında toplam 844 yıl 16'şar aydan 1062'şer yıla kadar mahkûmiyeti istendi. Diğer 4'ü tutuklu 19 şüphelinin ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talebinde bulunuldu.

HATALAR SİLSİLESİ

İncelemelerin ardından yapılan “Patlama bölgesinde lağım çalışması yapıldığında metanın ikaz/alarm seviyesine çıktığı, baca içerisinde istenmeyen metan birikimi olduğu, bacayı temizleyecek vantilatörün yetersizliğinin yöneticilerce bilindiği, bölgenin metan birikimi açısından sorunlu olduğu bilinmesine rağmen gerekli havalandırma tertibatının alınmadığı ve metan patlamasına sebebiyet verildiği anlaşılmıştır” değerlendirmesi, katliamın göz göre göre gelirken gerekli tedbirlerin alınmadığını ortaya koydu.

Patlamaya ait gaz sensörlerinin incelendiği aktarılan iddianamede, sensörlerin 6 kez ikaz, 5 kez alarm vermesine rağmen bunun sıradan bir olay gibi karşılandığı, bu sınırlara bakılarak yapılacak dinamit patlatmalarının mühendislik bilgisi istediği ancak bunun işçilerin karar ve ihtiyaçlarına bırakıldığı ifade edildi.

Patlatmayı yapan barutçu, metan birikimi olup olmadığını ölçen sondajcı ve son sondajdan sonra dinamit patlatmalarına dayalı ne kadar mesafe ilerlemesi yapıldığını tespit eden görevlilerin işlemlerini takip edecek, denetleyecek, analiz edecek ve iş güvenliği karar sürecini işletecek düzenin bulunmadığına dikkat çekildi.

ÖDENEK HARCANMAMIŞ

İddianamede müesseseye modernizasyon için 2 milyon lira ödenek tahsis edilen 2018 yılındaki denetleme raporlarında, modernizasyonun gerçekleştirilmesi için bildirimin yapıldığı, 2022'de düzenlenen denetim raporlarında bir kez daha ikaz edildiği, 24 Aralık 2021'de ihalesinin gerçekleştirildiği aktarıldı. Ancak ihaleyi alan firmanın taahhüt ettiği 180 gün içerisinde taahhüdünü gerçekleştiremediği, ek süre verilen firmanın gerekli makine, teçhizat ve kurulumun aşama aşama tamamlanması için tarih verdiği, belirtilen tarihlerde de işin başlamadığına dikkat çekildi.

Müessesenin genel işleyişine bakıldığında kural ihlallerinin yaygınlığı ve denetimsizliğin, işletmede disiplinsizliğe neden olduğu belirtilen iddianamede şunlar denildi: “Teknik donanım, verilerin bilimsel olarak değerlendirilmesi, analizi ile bilimsel odaklı anlayış yerine bu anlayıştan uzak usta-çırak tecrübesi ile yönetildiği anlaşılmıştır.”