Dilan Şahinbaş Artvin’in en büyük çevre ve gelecek sorunu olan maden projeleri bölge halkın tepkisiyle karşılaşıyor. 325 maden ruhsatının satıldığı Artvin’de, Cerattepenin 2 katı maden ruhsat alanı bulunan Aşağı Maden ve Yukarı Maden köyünde açılmak istenen ocak için halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Lidya Madencilik ve Sandstorm Gold ortaklığındaki Artmin Madencilik’in işletmek istediği madenle ilgili köylünün […]

Maden şirketi  lafı geveledi
Dilan Şahinbaş

Artvin’in en büyük çevre ve gelecek sorunu olan maden projeleri bölge halkın tepkisiyle karşılaşıyor. 325 maden ruhsatının satıldığı Artvin’de, Cerattepenin 2 katı maden ruhsat alanı bulunan Aşağı Maden ve Yukarı Maden köyünde açılmak istenen ocak için halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Lidya Madencilik ve Sandstorm Gold ortaklığındaki Artmin Madencilik’in işletmek istediği madenle ilgili köylünün sorduğu sorular cevapsız kaldı.

Artmin Madencilik adına  MİTTO Danışmanlık şirketinin katıldığı toplantıya köy halkı yoğun katılım göstererek sorular sordu. Şirket yetkilisi, birçok soruya kaçamak cevaplar verirken, çoğu soruyu da cevapsız bıraktı.

Köylülerden birinin, “Şirketin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmak için hazırladığı başvuru raporunda köyde zeytin yetişmediği meyve yetişmediği yazıyor. Oysa köyde yol boyu zeytin ağaçları var. Bunu nasıl açıklarsınız?” sorusuna “Bu sadece başvuru dilekçesidir. Onaylanmış bir proje değildir” cevabı verildi.

Yukarı Maden muhtarı Rıdvan Peker ise şirket yetkilileri tarafından köylünün tehdit edildiğine dair duyum aldıklarını ifade ederek, “Eğer evinizi yerinizi vermezseniz hızlı kamulaştırma yaparak yerleri alırız demişler” dedi. Şirket yetkilisi bu söze ise “Şirketimizin değil hızlı kamulaştırma yetkisi dahi yoktur. Yani insanların cahilliğinden faydalanmak istiyorlar korkutarak evleri ve yerleri daha az fiyata almaya çalışıyorlar diye düşünüyorum ben” ifadeleriyle karşılık verdi.

Aşağı Maden Muhtarı Remzi Beken ise “Sularımızın azalmayacağına ve zehirlenmeyeceğine garanti veriyor musunuz?” diye sordu. Sorulan diğer sorular ise şirket yetkilisi “köyün deresinden su kullanmayacağız kendi suyumuzu kullanacağız” dedi. Bunun üzerine ise toplantıya katılan kişilerden biri “Eğer bu suyu kullanmayacaksanız,  suyunuz nereden gelecek tankerlerle mi taşıyacaksınız? Çünkü bu köyde nereden su çıkartırsanız bu su köy halkının suyu oluyor yine sizin kendi suyunuz olmuyor projenizde suyu nasıl hallediyorsunuz?” Sorusunu yöneltti.

Suyu nasıl kullanacaksınız?

Şirket yetkilisi kimseyi ikna etmeyen sözler söyleyerek lafı dolandırdı ve “Suyumuzu döngü haline getireceğiz aynı suyu kullanacağız” dedi. Aynı kişi bu sefer, “Soruma cevap vermediniz, hangi suyu döngü haline getirip kullanacaksınız? Kendi suyunuzu nereden elde edeceksiniz? Cerattepe’de yer altından çıkan sular maden şirketine yetmediği için 2012 yılında Artvin Belediyesi’nin Cerattepe bölgesinden getirdiği suyu kullandılar” dedi.

Cadde ve susuz gösterilen alanların aslında zeytin ve meyve bahçeleri olduğu da toplantıda halk tarafından ifade edildi. Köyleri tamamen yok edecek olan projenin nasıl bir işletme olacağı, siyanür havuzlarının kurulup kurulmayacağı soruları da yine cevapsız kaldı.

‘Yeşilırmak’ta HES istemiyoruz’

Amasya’nın Taşova İlçesi içinde HAMEKA Hidroelektrik Enerji Üretim A.Ş. tarafından Yeşilırmak üzerinde yapılması planlanan Karayel HES projesi ile ilgili ÇED halkı bilgilendirme toplantısı protesto edildi. Taşova Müftülüğü Konferans Salonu’nda yapılan bilgilendirme toplantısına katılan Dutluk, Çaydibi ve Dörtyol Köyü sakinleri “Yeşilırmak’ta HES istemiyoruz” dedi.  Yeşilırmak Çevre Platformu Sözcüsü Fazlı Kuru, Karayel HES projesinin bölgenin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık faaliyetini bitireceğini söyledi. Kuru “Şirket HES’in bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetini olumsuz etkilenmeyeceğini iddia etti. Bu yalanlara karnımız tok. HES yapıldıktan sonra kuruyan dereleri, biten tarımı unutmadık” dedi.