Maden kuşatması altında olan Sandras Dağı’nda bir projeye daha onay verildi. Dağı dinamitle patlatan Alfa Olivin adlı şirketin kapasite artırımı için ÇED olumlu kararı verildi. Bölge halkı karara tepkili

Maden şirketleri dağı yok edecek
Sandras Dağı (Fotoğraf: BirGün)

Aycan KARADAĞ

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan ve bitki çeşitliliği açısında önemli bir alan olan Sandras Dağı adeta maden kuşatması altında. 700 civarında bitki bulunan bölge aynı zamanda Köyceğiz-Ortaca-Dalaman-Beyağaç bölgesinin ana su kaynağı olarak biliniyor.

TEMA Vakfı tarafından geçen yıl yapılan çalışmada ise, Sandras Dağı’nın yüzde 94’ü madenlere ruhsatlı olduğu belirtildi. Şimdi de bölgede Alfa Olivin şirketinin ‘Maden Ocağı Kapasite Artırımı Projesi’ne, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu’ kararı verdi.


Alfa-Olivin şirketi, mevcut durumda 23,24 hektarlık alanda Gökçeova Gölü’nün hemen yanında faaliyetine devam ediyor. Yapılacak proje ise Yayla Mahallesi’nde tamamı orman ve önemli doğa alanı içerisinde 136,09 hektarlık alan içinde yer alıyor. Proje kapsamında şirket, yıllık 200 bin ton kapasite artırımına gitmeyi planlıyor. Proje açık ocak işletme yöntemiyle çalışılacak olup, malzemeyi gevşetebilmek amacıyla yılda 2 kez patlatma işlemi gerçekleştirilecek.

KORUMA ALANLARI (!)

Proje alanına en yakın konut 2,6 kilometrede yer alıyor. Faaliyet alanının Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanına uzaklığı 6,63 kilometre, Marmaris Milli Parkına uzaklığı 26,62 kilometre mesafede kalıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Avlaklar Haritası doğrultusunda söz konusu proje alanı Köyceğiz Devlet Avlağı içerisinde bulunuyor. Bölgenin çevresinde ise; Dalaman Çayı, Gökçay, Karaçay, Boyalıdere, Namnam Çayı, Kargıcak Çayı ve Çayhisar Çayı ile Köyceğiz Gölü, Gökçeova Gölü ve Kartal Gölü yer alıyor.

Öte yandan proje için geçtiğimiz yıl iki kez halkın katılım toplantısı yapılmış ve bölgede yaşayan yurttaşlar projeye tepki göstererek toplantılara izin vermemişti. Sandras’ı Koruma Platformu’ndan Neşe Yüzak yaptığı açıklamada, “Yaşam kaynağımız Sandras Dağı ve etki alanındaki Köyceğiz-Ortaca-Dalaman bölgesi madencilik faaliyetleri sebebiyle tehdit altındadır. Sandras Dağı; barındırdığı su kaynaklarıyla, endemik türleriyle, toprağı ve taşıyla, dereleriyle, gölleriyle, tüm ekosistemiyle bölgemizin birincil öneme sahip ana yaşam kaynağıdır ve bu özelliğiyle bir bütün olarak korunmalıdır. Bölgedeki maden projelerinin bölgemize getireceği iddia edilen kamu yararı; bölge doğasının ve su kaynaklarının korunarak gelecek nesillere aktarılması, 2023 Ulusal Turizm Stratejisi ile ortaya konulmuş alternatif ve doğa turizminin hayata geçirilmesi ve sosyo-kültürel yapının, kırsal yaşam alanlarının ve toplumsal huzurun korunmasıyla elde edilecek kamu yararından daha üstün değildir” diye konuştu.

KORUMA ALTINA ALINMALI

Yüzak şunları dile getirdi: “Sandras Dağı eteklerindeki mevcut maden ocakları hemen durdurulmalı, tahrip edilen alanların düzeltilmesi ve yeniden ağaçlandırılması sağlanmalıdır. Sandras Dağı’nda maden dahil telafisi mümkün olmayacak doğa tahribatına sebebiyet veren tüm faaliyetler durdurulmalı, yeni talepler ve kapasite artırım talepleri için ‘ÇED olumsuz’ kararı verilmeli ve izinler iptal edilmelidir. Sandras Dağı’nın tamamı ve etki alanındaki çevresi, kuzeyindeki ‘Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı’ Gökçeova Gölü de dahil olacak şekilde genişletilerek koruma altına alınmalıdır.”