Maden ve enerji şirketlerine birçok ‘kolaylık’ sağlayan kanun teklifinin görüşüleceği komisyona çevre örgütlerinin katılmasına izin verilmedi. Şirket yanlısı kurumlar komisyonda söz alabilecekken çevre örgütleri görüşlerini sadece ‘yazılı’ verebilecek.

Maden şirketlerine ‘kıyak’ komisyonda görüşülecek: Çevre örgütlerine izin yok!

Gökay BAŞCAN

Maden şirketlerinin önünü açan torba yasa taslağının komisyon görüşmelerine çevre örgütlerinin katılmasına izin verilmedi. TBMM’ye sunulan Elektrik Piyasa Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 13 Ekim Salı günü TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunun kurduğu alt komisyon toplantısında görüşülecek.

Maden şirketlerinin ve enerji dağıtım şirketlerinin yararına olacak kanun teklifine ilişkin HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, çevre örgütlerine çağrı yaptı. Komisyona katılmak isteyen Kazdağları Savunması, TEMA Vakfı ve Ekoloji Birliği reddedildi. HDP’li Kenanoğlu, Komisyon Başkanı AKP’li Milletvekili Mustafa Elitaş’ın çevre örgütlerinin komisyona katılmasına izin vermediğini ancak yazılı görüş verebileceğini ifade ettiğini belirtti.

ŞİRKET YANLISI HERKES KONUŞACAK

Konuya ilişkin açıklama yapan HDP’li Kenanoğlu, “Çevre örgütlerini konuya dahil etmek istemiyorlar çünkü bu kanunlar çevreye daha çok zarar verecek. Maden Mühendisleri hariç çevreyi, halkın çıkarlarını savunacak tek kurum ve kuruluş çağırılmamış, şirket yanlısı ne kadar kurum ve kuruluş var ise komisyonda görüş vermesi için davet edilmiş. Çevre örgütlerini istemiyorlar çünkü gerçeklerin yüzlerine vurulmasına korkuyorlar” dedi.

EMO İLE İLGİSİ YOKMUŞ

Komisyon başkanın, adı ‘Elektrik Piyasa Kanunu’ olan kanun teklifi için Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) bir ilgisi olmadığını söylediğini belirten Kenanoğlu, “EMO’yu da çağırmaları gerektiğini söyledim. ‘EMO’yu ilgilendiren bir kanun yok dediler.’ Kanunun adı bile böyle. Daha sonra ısrarlarımız sonucu EMO’yu kabul ettiler. ilgilendiren kanun yok. Dedim kanunun adı bile öyle. EMO’yu daha sonra kabul ettiler” ifadelerini kullandı.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, “Pandemi bahanesiyle toplantıya alınamayacağızmızı söylediler. Ekoloji Birliği’nin ve çevre örgütlerinin toplantıya alınmamasını eshefle kınıyoruz. Bu konuda yazılı görüşlerimizi ileteceğiz” dedi.

***

İşlemler denetimden uzak yapılacak

Kanun teklifine ilişkin Elektrik Mühendisleri Odası da (EMO) ‘Şirketlere var vatandaşa’ yok başlık yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi. Yapılan değişikliklere ilişkin kanun teklifinin gerekçesinde ‘özel sektör yatırımlarının faaliyetlerini daha sağlık ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini temin etmek’ ifadeleri yer aldığı hatırlatılan açıklamada,” Zira çabuklaştırma, basitleştirme gerekçesi ile kamu yararının tespitine dair denetim mekanizmalarını ortadan kaldıran, kamu yararına hizmet etmeyen, sermayeyi önceleyen kamulaştırma işlemlerinin hızlı ve denetimden uzak gerçekleştirilmesini sağlamak üzere düzenlemeler yapılmak istenildiği görülmektedir” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “‘Tüketici’ olarak tanımlanan geniş halk kesimlerine, düşük maliyetli sürekli ve kaliteli enerji sunumu gerekçede belirtilmesine rağmen, kulağa hoş gelen bu ifadelerin taslak içerisinde dişe dokunur bir karşılığı bulunmamaktadır. Enerji sektöründe kamusal kaynaklarımızın, yaşam alanlarımızın, doğal ve kültürel miraslarımızın özel şirketlerin sınırsız ve kontrolsüz talanına açılmasını önleyecek tedbirlerin alındığı, toplumsal çıkarların, halk sağlığı, çevresel koşullar ve iklim değişikliğinin gözetildiği yasal düzenlemeler TBMM’nin önceliği olmalıdır.”