Danıştay, 'çevre için telafisi olanaksız zararlar doğuracağı' gerekçesiyle, Balıkesir'deki altın madenlerinin işletilmesine dayanak gösterilen yönetmeliğin iptaline karar verdi

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK), Balıkesir Kışladağ ve Hav-ran-Küçükdere altın madenlerinde faaliyet dayanağı olarak gösterilen yönetmelik maddelerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

DİDDK, 9 Kasım 2006 tarihli, 2006/1010 ve ion YD İtiraz Nolu ve kararları ile 10 Ağustos 2005 tarihli "İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik"in deneme izninin düzenleyen 20. maddesi ile kazı ve döküm alanı 25 hektarın altında olan maden ocaklarını birinci sınıf gayrisıhhi müesseseden ikinci sınıf gayrisıhhi müesseseye indiren EK-II A/3.5, B/3.5.maddelerinin yürütmesini durdurdu. Kararda, "büyüklüğü itibariyle ikinci sınıf olarak değerlendirilen bir maden işletmesinin, birinci sınıf gayrisıhhi müessese kadar çevre ve toplum sağlığı için risk oluşturabileceği gerçeği karşısında büyüklük esasına göre yapılan sınıflandırmanın hukuka aykırı olduğu ve ileride telafisi olanaksız zararlar doğuracağı sonucuna varıldığı" belirtildi.

'İZİNLER HEMEN GERİ ALINMALI'
Elele Hareketi Dönem Sözcüsü Avukat Berrin Esin Kaya, yaptığı açıklamada yönetmeliğin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiş olması nedeniyle, bu yönetmelik gereğince verilen izinlerin hemen geri alınması gerektiğini belirterek, "Uşak ve Balıkesir Valilerine sesleniyoruz. Hukuk devleti olmanın gereğini yapınız, Kışladağ ve Havran-Küçükdere Altın Madenlerinin faaliyetini hemen durdurunuz" dedi.

Kaya, söz konusu maden işletmelerinin faaliyetlerinin üç gün içinde durdurulmaması halinde, her iki mülki idare amir ile diğer kamu görevlileri hakkında idari ve cezai soruşturmalar açılması için başvuruda bulunulacağını ifade etti. Birgün İzmir