Madenci ailelerinden, Soma katliamı davasında 'sanıklar mahkemeye çıkarılsın' çağrısı: Yüzleşmek istiyoruz

Ege’nin kömür başkenti Soma'daki maden katliamına ilişkin davanın, faciadan neredeyse bir yıl sonra, 13 Nisan’da düzenlenecek ilk duruşmada tutuklu yargılanan sekiz şirket görevlisinin ifadelerinin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile alınmasına yaşamını yitiren madencilerin aileleri büyük tepki gösterdi.

Eynez sahasındaki kömür ocağındaki ihmaller sonucu 301 işçinin katledilmesine yol açan Soma Maden Şirketi’nin yetkilileri ile yüzleşmek istediklerini belirten 30 aile Soma’daki Madenci Heykeli önünde biraraya gelerek basın açıklaması yaptı.

Faciada eşi Ali Kavas'ı yitiren Gülten Kavas’ın yaptığı açıklamada, “Eşlerimizin ve çocuklarımızın katillerinin mahkemeye getirilmemesini protesto etmek için toplandık. Tam 327 gündür yüreğimize düşen ateşle yanıp tutuşurken; çocuklarımızın ve eşlerimizin katilleriyle yüzleşmek, içimizdeki öfkeyi bir nebze de olsa katillerin yüzlerine haykırmak istedik. Bedenlerini ve yüreklerini, bir parça ekmek için yerin altına gömen maden şehitlerimizin hesabını mahkeme önünde katillere sormak ve eğer varsa, vicdanlarına seslenmek istedik. Rahat uyuya biliyor musun diye sormak istedik” ifadelerine yer verildi.

'KATİLLERİN DEVLET ELİYLE KORUNMAYA ÇALIŞILIYOR’
Tüm kamuoyuna davaya sahip çıkılması için çağrıda bulunan Kavas, "Daha önce mahkeme; şirketin birinci derece yöneticileri ve cezaevinde olan sanıklarla ilgili bizzat Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna getirilerek sorgularının yapılmasına karar vermişti. Peki şimdi ne oldu da 301 kişinin katilleri korunmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Kavas, Danıştay Birinci Dairesinin 4 Aralık 2014 tarihinde vermiş olduğu kararın uygulanmayarak Çalışma Bakanı’nın izin vermediği için olayda sorumluluğu olan devlet görevlileri ve müfettişlerine hâlâ soruşturma açılamadığını vurguladı.

‘BÜTÜN SUÇ BİRKAÇ TEKNİKER VE MÜHENDİSE YIKILACAK’
Bu şahısların da yargılanasını talep eden Kavas, Sendika, şirket ve devlet bu katliamın asıl sorumlusuyken; bütün suç birkaç tekniker ve mühendisin üzerine yıkılmaya çalışılıyor. Tutuklu bulunan katiller bizlerden kaçırılarak, gerçeklerinin açığa çıkmasının önüne geçiliyor. Ancak bizler buna asla müsaade etmeyeceğiz! Katillerin devlet eliyle korunmasına karşı duracağız!" dedi.

Kavas, tutuklu yargılanan şirket yöneticileri ve teknikerlerin yüzyüze hesap vermelerinin yeni iş cinayetlerinin yaşanmaması için hayati olduğunu sözlerine ekledi.

Resmi kayıtlara göre 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciası Türkiye tarihinin de en çok can kaybının yaşandığı iç cinayeti olmuştu.