Manisa Soma’da İmbat Madencilik’te, baskı ve yevmiye kesme cezalarına karşı ayağa kalkıp ocak önünde eylem yapan işçilerden 19'una işbaşı yaptırılmadı. İşçiler baskıların ve yevmiye kesme cezalarının bir an önce son bulmasını istedi.

Madenciler ayağa kalktı

Berkay SAĞOL

Manisa’nın Soma ilçesinde İmbat Madencilik’te kendilerine baskı, mobbing ve yevmiye cezaları uygulandığı için eylem yapan bin 500 madenciden 19’una işbaşı yaptırılmadı. İşçiler arkadaşlarının işe dönmesini talep etti.

Soma ilçesinde faaliyet gösteren İmbat Madencilik'te görev yapan yaklaşık bin 500 maden işçisi, baskı ve para kesme cezaları nedeniyle cuma günü 24.00-08.00 vardiyasının ardından evlerine dönmeyerek eyleme yaptı.

Hakkını arayan madenciler, geçtiğimiz temmuz ayı içerisinde haksız gerekçelerle yaklaşık 390 madencinin işten çıkartıldığını söyledi. Kendilerine son 2 yıldır baskı uygulandığını ifade eden madenciler ayrıca, son aylarda maden yöneticileri tarafından kendilerine yönelik mobbingin arttığını ve yevmiye cezalarıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Bağımsız Maden İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Gökay Çakır, son 2 yıldır maden işletmesi yöneticileri tarafından uygulanan yoğun baskının bir an önce durması gerektiğini söyledi. Çakır, "Son 2 yıldır baskıların olduğuna yönelik sendikamıza çeşitli şikayetler geliyordu. Biz bu iddiaları maden yöneticileri ile görüştük ve baskı yapmamaları konusunda uyardık. Ayrıca işçilere sabırlı olmalarını söyledik. Ancak son aylarda baskı ile birlikte mobbingler artınca ve yevmiyeleri kesilmeye başlayınca madencilerin sabrı taştı" dedi.

İŞÇİLERİ SUÇLADILAR

Öte yandan madencilerle şirket yöneticileri arasındaki görüşmeler devam ediyor. Şirketin özellikle 19 işçiyi hedef göstererek bu işçilerin çalıştırılmasına izin vermiyor.

İmbat Maden'de çalışan işçilerin talepleri ise şu şekilde: "İşyerindeki bütün işçilerin sorunu olan, işyerinde kültürel ve etnik farklılıkları, hassasiyetler üzerinden ayrımcılık yapan amirler görevden alınmalıdır. İşçiye yapılan baskı ve mobbing ortadan kaldırılmalıdır. İşçinin insanlık onurunu zedeleyici tehdit, hakaret ve benzeri bütün söylemleri üretenler tespit edilmeli ve son bulmalıdır. Haksız yevmiye cezaları kaldırılmalıdır."