Onlar, “30 büyükşehir artı Zonguldak” diye anılan kentin maden işçileri. Normalleşme süreciyle madene yeniden indiler. Anlattıkları çalışma rejiminin ne halde olduğunu gözler önüne seriyor.

Madencinin canı kafeslere tıkıldı

Rıfat KIRCI

Zonguldak’ta maden işçileri arasında koronavirüs vakalarının hızla artması endişeleri beraberinde getirdi. Maden işçileri salgına karşı önlem alınmadığını belirtirken, çalışma koşullarının son derece ağır ve hijyenik olmadığını söyledi. Genel Maden İş Sendikası Başkanı Hakan Yeşil’in son verdiği rakamlara göre işçiler arasındaki vaka sayısı 21’e, karantina sayısı ise 53’e yükseldi. İşçiler ise vakaların artacağı görüşünde.

Zonguldak’ta çalışan bir maden işçisi salgınla birlikte çok kısıtlı önlemler alındığını onun da gevşediğini aktardı. Yeraltında çalışan maden işçisi çalışma koşullarını şu şekilde anlattı:

“İki ay kadar önce idari izinler bittikten sonra normal çalışma şeklinde işe başladık. Normalde tek bir kafesle madene iniyorduk. Şimdi sayıyı azaltmak için iki kafese ayırdılar. 40 kişilik kafese 20 kişi, 20 kişilik kafese ise 10 kişi biniyor. Alınan tek önlem bu. O da gevşemiş durumda. Kafese maskesiz binenler oluyor, sayı artıyor. Dezenfektan zaten yok. Aşağıda ise zaten aynı havayı soluyoruz. Bir kanal havayı madene taşıyor başka bir kanal kirli havayı dışarı taşıyor. En yukarıdakinin verdiği nefes bütün madeni dolaşıyor. Aslında vakalar azalmıştı, Zonguldak’ta da pek sorun gözükmüyordu şimdi durum ilk zamankinden de kötü.”

madencinin-cani-kafeslere-tikildi-771276-1.

‘YAN YANA DURMAK ZORUNDAYIZ’

Madende sosyal mesafeye uyulmasının mümkün olmadığını vurgulayan maden işçisi sşöyle konuştu:

“Biz zaten tozdan dolayı maske takmak zorundayız. Ancak aşağıda sıcak ya da soğuk yerler oluyor. Bir de biz ne kadar tedbir alırsak alalım aynı yerde çalışmak zorundayız. En az iki kişi yan yana olmak zorunda. Yanındaki insan senin hayat güvencen. Birbirimizden uzak durma şansımız yok. Doğayla mücadele ediyoruz sonuçta, her an her şey olabilir. Bu nedenle korona ikinci planda kalıyor aşağıda. İşçinin bilinçaltında can korkusu, ‘her an bir şey olur mu’ korkusu var.”

‘HER YER KİRLİ’

Maden işçisi önemli sorunlardan birisinin de salgın olduğuna değindi. Dezenfektan olmadığını, banyoların kirli olduğuna değinerek şunları aktardı:

“Aşağıya inerken dezenfektan sıkalım elimize. O yok mesela. Yer altında da bunu sağlayamazsın zaten, her yer kömür kapkara çıkıyorsun. İşçi banyoları da çok kötü durumda. Herkes aynı banyoları kullanıyor. Sen kirli çıkıyorsun yukarı, 1-2 metrekarelik 200-300 tane duş var, duşunu alıyorsun. Arkandan bir başkası giriyor. Banyo temizlikleri ne kadar sık yapılıyor tartışılır. Her yer kirli.”

madencinin-cani-kafeslere-tikildi-771277-1.

‘GÜVENLİKLERİ SAĞLANMIYOR’

Bazı vardiyalarda salgına yakalanan işçiler olduğunu ancak vaka çıkan vardiyadaki tüm işçilerinin karantinaya alınmadığını aktaran işçi şu değerlendirmede bulundu:

“Bazı vardiyalarda salgına yakalanan arkadaşlarımız var. Bazı işçileri karantinaya alıyorlar ama vardiya devam ediyor. Diğer işçiler karantinaya neden alınmadı o tartışılır. Sendika çalışacağız yapacak bir şey yok devlet izin vermiyor diyor. Her şey şansa bırakılmış. Kime bulaşır kime bulaşmaz belli değil. Zaten meslek hastalığımız var pnömokonyoz. Toz ciğerlerimizi dolduruyor, ciğer kapasitemiz küçülüyor. Nefes darlığı, koah gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu nedenle virüse yakalanan arkadaşlarımız hastalığı daha ağır geçiriyor.”

SALGINDA HAKLARI GASPLARI ARTTI

Salgın nedeniyle vardiya giriş ve çıkış saatlerinde esnemeye gidildiğini ancak bu nedenle ücret kesintileri uygulandığını belirten işçi son olarak şöyle konuştu: “Kafes geldiği zaman binip çıkmak zorundasın. Ancak bazen 2 dakika bazen 5 dakika bazen ise 10 dakika erken geliyor kafes. Bunlar ay sonuna kadar birikerek 90-100 dakika yapıyor, sonra da sanki biz erken çıkmışız gibi bizim paramızdan kesiliyor.”