Amasra’da 43 madencinin yaşamını yitirdiği TTK’ye ait maden ocağında bir skandal daha açığa çıktı. Madende kadrosu bulunmasına rağmen baştabip ve doktorun çalıştırılmadığı tespit edildi.

Kaynak: Haber Merkezi
Madende hekim bile yokmuş!
Fotoğraf: ANKA

Bartın Amasra’da TTK’ye ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de yaşanan ve 43 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan grizu patlamasına ilişkin soruşturma dosyasında bir skandal detay daha yer aldı. Dosyaya giren polis tutanağında, TTK’deki kadro bilgilerine yer verildi. Buna göre; madende normalde 476 ‘pano ayak üretim işçisi’  çalıştırılması gerekirken 166 kişinin mevcut olduğu tespit edildi. Yani 166 kişiye, 476 madencinin yapacağı iş verildi.

Kadro eksikliği, bununla da sınırlı kalmadı. Madende patlamaları yapan barutçu sayısının da az olduğu belirlendi. Tutanakta, “Barutçu norm kadrosunda 39 personelin olması gerekirken bir adet fiili personel olduğu tespit edilmiştir” denildi.

‘SAĞLIKÇI YETERSİZ’

Tutanakta, ocakta işçi sağlığı ve iş güvenliğinin nasıl yok sayıldığına ilişkin bilgiler de yer aldı. Buna göre maden ocağında kadro olmasına rağmen hekim bile yoktu. Tutanakta, şöyle denildi: “Baştabip unvanında bir adet personelin olması gerekirken bu unvanda gözüken personelin olmadığı, tabip unvanında iki adet personelin olması gerekirken bu unvanda gözüken personelin olmadığı, sağlık memuru unvanında altı personelin olması gerekirken bu unvanda toplam beş personelin olduğu tespit edilmiştir.” Tutanakta ayrıca, “İş yeri sağlık görevlisi norm kadrosunda dört adet personel olması gerekirken bu kadroda hiç fiili personelin bulunmadığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi. Facianın yaşandığı gün, madendeki İş Sağlığı Koruma Personel Odası’nın hali görüntülemişti. TTB’den Bülent Aslanhan, odada yasal mevzuata uygun donanımın bulunma