Zonguldak Kilimli’deki bir kömür ocağında dün sabaha karşı yaşanan patlamada 3 işçi hayatını kaybetti, 2 işçi ağır yaralandı. Ölen işçilerin cenazesine ancak 10 saatlik çalışmanın ardından ulaşılabildi. Ocağın ruhsatsız olduğu ortaya çıktı

Madende patlama:  3 işçi can verdi

Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki bir maden ocağında metan gazı sıkışması nedeniyle patlama meydana geldi; 3 işçi hayatını kaybederken 2 işçi ağır yaralandı. Ocağın ruhsatsız çalıştırıldığı ortaya çıktı.

Aldığımız bilgilere göre olay, dün sabaha karşı Çamlık Mahallesi Dağ Yolu Sokağı’nda bulunan özel bir kömür ocağında yaşandı. Metan gazı sıkışması nedeniyle yaşanan patlamada 5 işçi madende mahsur kaldı. İşçilerden ikisi mesai arkadaşları tarafından ağır yaralı olarak kurtarılırken, diğer 3 işçiyi kurtarmak için kurtarma ekipleri çalışma başlattı.

Artama kurtarma çalışmaları sürerken açıklama yapan Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, “İçeride 3 madenci arkadaşımız var. Maden kazaları olmaya devam ediyor. Detayı bilmiyoruz. Arkadaşlarımız onları çıkarmaya çalışıyor. İçeride metan gazı var. Havalandıracaklar, arkadaşlarımızı oradan alacaklar. Şu an işçilere ulaşıldı. Hayatlarından umudumuz yok. Olayın soruşturmasıyla ilgili gereği yapılıyor. Şu an 3 arkadaşımızı çıkarmak için çalışıyoruz” dedi.

Üç işçinin cenazesine ulaşıldı
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekiplerinin de katıldığı kurtarma çalışmaları 10.5 saat sürdü. Çalışmanın sonunda maden işçileri Kenan Çavuş, Hasan Gençtürk ve Uğur Göktaş’ın cansız bedenlerine ulaşıldı. Cenazeler otopsi işlemleri için Atatürk Devlet Hastanesi’nin morguna kaldırıldı.

Kurtarma çalışmaları sırasında maden ocağının başında endişeli bekleyişlerini sürdüren işçi yakınları, cenazelerin çıkarılmasıyla sinir krizi geçirdi, ağıtlar yaktı.

Hayati tehlikeleri sürüyor
Patlamada yaralanan ve Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılan işçiler Evren Cinemre ve Adem Alibaş’ın ise vücutlarında yanıkların bulunduğu ve hayati tehlikelerinin sürdüğü öğrenildi. Öte yandan kurtarma çalışmalarına katılan bazı işçiler de gazdan etkilendikleri için hastaneye kaldırıldı.

Ocak kaçak işletiliyor
TMMOB Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, BirGün’e yaptığı açıklamada, ruhsatlı çalışan ocakların TTK’ye bildirimde bulunması gerektiğini, bu ocağın ise TTK kayıtlarında olmadığını, dolayısıyla kaçak çalıştırıldığını söyledi.

Ocakta işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatına aykırı biçimde çalışma yapıldığını belirten Kaymakçı, şunları kaydetti: “Ocağın yalnızca bir giriş çıkışı var. Kömür de malzeme de insan da buradan ocağa girip çıkıyor. Bu iş güvenliği mevzuatına aykırı, en az iki açıklık olması gerekiyor. Üretim sahasında dinamit patlatılıyor, ardından birikmiş metan gazı nedeniyle grizu patlaması yaşanıyor. Ben ocağa giremedim, ancak ocağa girebilen arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler bu şekilde. ”

Kilimli’de çok sayıda kaçak ocağın bulunduğuna dikkat çeken Kaymakçı, “İşçilere iş imkânı sağlanarak bu ocakların kapatılması gerekiyor” dedi.

Ocağın sahibi gözaltında
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Olayda sorumluluğu bulunanların belirlenmesi için başlatılan adli ve idari soruşturma devam etmektedir. Bakanlık olarak hukuki süreçlerin yakından takipçisi olacağız” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan ruhsatsız kömür ocağının sahibi İsmail K., polis ekiplerince gözaltına alındı.