42 madencinin hayatını kaybettiği Bartın’daki facianın üzerinden bir ay geçerken işçilerin ifadeleri, ihmalleri açığa çıkardı. Bir madenci ifadesinde, “Burası patlayabilir demişlerdi, buna rağmen önlem alınmadı” dedi.

Madende patlama olabilir denilmiş!
Amasra’da denetimsizlik sonucu 14 Ekim’de meydana gelen faciada, 42 işçi yaşamını yitirmişti. (Fotoğraf: Depo Photos)

Bartın’ın Amasra ilçesinde 42 işçinin yaşamını yitirdiği 14 Ekim’deki maden faciasına ilişkin soruşturmanın detayları açığa çıkıyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’ne ait ocaktaki faciayla ilgili maden işçilerinin “tanık” sıfatıyla verdiği ifadelere ulaşıldı. Buna göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kader”e bağlayıp, “Türkiye’deki en ileri imkânlara sahip” diye nitelendirdiği ocakta ihmaller dizboyu.

HİÇ ÖNLEM ALINMADI

Madencilerden İbrahim Çamşul, arkadaşlarının “işimden olurum” endişesi taşıdığını belirterek, “Arkadaşlar patlamadan birkaç gün önce mühendislere ‘Gaz sızıntısı var, burada koku var, burası patlayabilir’ demiş. Buna rağmen herhangi bir önlem alınmadı” dedi.

İşçi Aydın Gündoğdu da ifadesinde, Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından Amasra’da yaşam odası yapılmasının gündeme geldiği aktardı. Ancak “maliyetinin yüksek” bulunarak yapılmadığını kaydetti: “Maden ocağında kullanılan benim bildiğim sadece maske istasyonları var, orada yedek maskeler bulunmaktadır. Bunun dışında bir yaşam alanı yoktur. Bu yaşam odası konusu Soma faciası sonrasında bir gündeme geldi, ama baktılar ki maliyeti yüksek sonrasında vazgeçildi.”

HAVALANDIRMA YETERSİZ

Bir diğer madenci Muhammet Şenyerli ise bulundukları kısımda, faciadan önce bir süredir “metan gazı sıkıntısı” yaşandığını belirtti. “Havalandırma yetersizdi” diyen Şenyerli, “Vefat eden arkadaşlarımın bir kısmının burada oluşan havalandırma sıkıntısından kaynaklı nefessiz kaldığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

YETKİLİLERE BİLDİRİLDİ

Şenyerli gibi Aydın Kalaycı da ifadesinde havalandırma sorunlarına vurgu yaptı: “Benim bildiğim kadarıyla arkadaşlarımız -350 kotta gaz birikintisinin fazla olduğunu söylemişlerdi. Biz bu hususu arkadaşlarımız şifahen sözlü olarak yetkililere bildirdiler, ama biz işçi pozisyonunda olduğumuz için çok da dillendiremedik.”

Maden ocağında “kazmacı” olarak görev yapan Birol Ayaş, kendilerine verilen işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerinin yetersiz olduğuna dikkat çekerken bir diğer işçi Burak Sümertaş, “Kuyu başında veya maske istasyonlarında oksijen tüpleri olsaydı belki de bizi kurtarmaya gelen arkadaşlarımız daha iyi bir müdahalede bulunabilirlerdi. Patlama sonrasında iyi bir kurtarılma planı ve çalışması olsaydı belki de vefat eden arkadaşlarımızdan bazıları yaşıyor olacaktı” diye konuştu.

“Kaza”ya ilişkin soruşturmada TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de bulunduğu 8 kişi tutuklanırken, 4’ü adli kontrolle olmak üzere 16 kişi serbest bırakılmıştı. Faciaya ilişkin ön bilirkişi raporunda, “havalandırmanın yetersiz olduğuna” dikkat çekilmişti.

***

GAZ SIZINTISI BİLİNİYORDU

İşçilerin ifadelerinden öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

•Kemal Berberoğlu: “Ocak havalandırıldıktan sonra çalışmalara devam ediliyordu. Bunun haricinde üretimin durduğuna şahit olduğumu hatırlamıyorum.”

•Muhammet Batmaz: “Madene girdikten sonra bir ilk girdiğimiz yoldan giriş çıkış yapma imkânımız var. Benim bildiğim acil çıkışı yoktur.”

•Engin Altan: “Benim dikkatimi çektiği kadarıyla -350 kotta hava sirkülasyonunu azaltan beton baraj bir taneydi belki iki tane olsaydı, patlamanın şiddetini ve diğer bölgeleri ilerlemesini azaltabilirdi.”

•Kamil Çelikok: “Gaz çıkışı olduğu söylentisi vardı. Patlama günü öncesinde gaz sızıntısı olduğu söyleniyordu.”

ANKA